Linkovi

Smrtonosne eksplozije na Bostonskom maratonu


Ekipe hitne pomoći pomažu povređenima u Bostonu.
Ekipe hitne pomoći pomažu povređenima u Bostonu.

Najmanje tri osobe su poginule a više od stotinu je povredjeno u ponedeljak, posle dve gotovo simultane eksplozije koje su odjeknule blizu cilja Bostonskog maratona.

Najmanje tri osobe su poginule a više od stotinu je povredjeno u ponedeljak, posle dve gotovo simultane eksplozije koje su odjeknule blizu cilja svetski poznatog Bostonskog maratona.

Prema izvorima bliskim istrazi, vlasti su pronašle još tri neeksplodirane naprave, uključujući jednu u bostonskom predgradju Njutonu. Timovi za demontiranje bombi analiziraju odbačene torbe i pakete pronadjene na mestu eksplozija.

Još nema informacija o motivu ili mogućim organizatorima napada, a vlasti navode da nijedna grupa nije preuzela odgovornost neposredno posle napada.

Obraćajući se gradjanima preko televizije, američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD ne znaju "ko je ovo počinio, niti zašto", ali je obećao da će "odgovorna osoba, ili grupa, osetiti punu težinu pravde."
Dok Obama eksplozije nije direktno nazvao terorizmom, jedan zvaničnik Bele kuće izjavio je da kod svakog dogadjaja gde postoji više eksplozivnih naprava, kao što je po svemu sudeći slučaj u Bostonu, "jasno da je u pitanju teroristički čin, i da će mu tako biti pristupano."

Na televizijskim snimcima vide se prizori konfuzije, ulice isprskane krvlju, radnici hitne pomoći kako nose povredjene na nosilima, kao i oštećenja na okolnim zgradama.

Okrvavljeni gledaoci maratona, od kojih su nekima u eksploziji otkinuti udovi, preneti su u šator postavljen da bi se ukazala lekarska nega iscrpljenim učesnicima maratona.

Eksplozije su se dogodile oko dva sata pošto su prvi od 23,000 učesnika trke prošli kroz cilj. Oko 17,600 učesnika završilo je trku pre eksplozija. Maraton je prekinut posle napada, a rad bostonske podzemne železnice je obustavljen u tom području.

Federalna uprava za avijaciju uvela je privremenu zabranu letenja u vazdušnom prostoru iznad mesta prvobitne dve eksplozija. Zabrana se nije odnosila na letove sa bostonskog medjunarodnog aerodroma Logan.

Zvaničnici u Bostonu saopštili su da požar koji je izbio na električnim instalacijama u biblioteci Džon F. Kenedi, nekoliko kilometara od cilja maratona, nije povezan sa bombaškim napadima.

U Britaniji, policija je izvršila reviziju planova za obezbedjivanje Londonskog maratona, koji se održava u nedelju, kao sledeći veliki medjunarodni maraton. London se smatra jednom od glavnih meta medjunarodnih terorista.

Gradovi širom SAD pojačali su mere bezbednosti posle eksplozija.

Vlasti u Njujorku saopštile su da je policija pojačala mere bezbednosti oko turističkih atrakcija na Menhetnu, uključujući i obližnje veće hotele. Vašington i Los Andjeles su takodje u stanju pojačane pripravnosti.

Ubrzo nakon eksplozija, američka Tajna služba zatvorila je Aveniju Pensilvanija kod Bele kuće i ogradila to područje žutom policijskom trakom. Medjutim, osoblju je dozvoljeno da ulazi i izlazi iz Bele kuće.

Predsednik Obama nazvao je gradonačelnika Bostona Toma Menina i guvernera Masačusetsa Devala Petrika i poručio im da će im njegova administracija pružiti svu potrebnu pomoć u istrazi i reagovanju na napad.

Boston je metropola na severoistoku SAD, a svake godine je domaćin čuvenog maratona koji privlači gledaoce i posmatrače iz svih delova sveta.
XS
SM
MD
LG