Linkovi

BiH - stogodišnjica Sarajevskog atentata


Turisti u replici automobila u kojem su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i nejgova supruga Sofija, ispred muzeja u Sarajevu
Turisti u replici automobila u kojem su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i nejgova supruga Sofija, ispred muzeja u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini je, manifestacijama u Sarajevu i Višegradu, obeležena stota godišnjica početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata

Veliki broj ljudi okupio se danas na mjestu gdje su ubijeni austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, što je poslužilo kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Nakon nedelje izložbi, akademskih konferencija i predstava, u gradskoj Vijećnici održana je centralna svečanost, koncert Bečke filharmonije. Koncertu sjećanja na vijek od atentata prisustvovali su predsednici Austrije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Manifestacije su okončane velikim muzičko - scenskim performansom „Stoljeće mira nakon stoljeća ratova“ na Latinskoj ćupriji, mjestu gdje je pripadnik tajne organizacije “Mlada Bosna” Gavrilo Princip pucao na Ferdinanada. U performansu je nastupilo više od 300 učesnika.

Predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je prethodno da je, na obilježavanju vijeka od Sarajevskog atentata, u tom gradu trebalo da budu zajedno predstavnici svih naroda i manjinskih zajednica, ne da bi, kako je rekao, preispitivali istoriju, već da bi poslali poruku mira.

Na svečanostima u Sarajevu međutim nisu bili prisutni lideri bosanskih Srba i Srbije koji su prisustvovali centralnoj manifestaciji u Višegradu, u danas otvorenom kompleksu Andrićgrada.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je prilikom otvaranja Andrićgrada da Srbija poštuje sve druge i da nikome ne želi zlo, već da hoće u miru da se razvija.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će srpski narod u BiH nastaviti borbu za autonomiju, sa željom da dođe i do samostalnosti.

Glavni dio manifestacije bio je performans “Pobunjeni anđeli”, svojevrsna rekonstrukcija sarajevskog atentata, rađen po ideji režisera Emira Kusturice.

XS
SM
MD
LG