Linkovi

Nastavljaju se protesti u BiH


Spaljeni automobili u Sarajevu
Spaljeni automobili u Sarajevu

Protesti danas mirniji nego prethodnih dana. Premijer federalne vlade Nermin Nikšić odbio da podnese ostavku i izjavio da jedino može da bude smenjen na vanrednim izborima.

Već sedmi dan za redom stotine demonstranata u Sarajevu zahtevaju ostavku vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Jake policijske snage obezbedjuju zgradu federalne vlade, a u sporednim ulicama su smeštene jedinice specijalaca. Premijer federalne vlade Nermin Nikšić je dan ranije odbio da podnese ostavku i izjavio da jedino može da bude smenjen na vanrednim izborima. Za sutra je zakazan "Prvi plenum gradjana i gradjanki Sarajeva“ za koji je poziv uputio inicijativni odbor plenuma, odnosno kako su sebi dali ime "Privremena neformalna grupa koja sa radom prestaje na prvom sastanku plenuma".

Protesti su danas mirni za razliku od prošlonedeljnih nasilnih nemira, najgorih u Bosni i Hercegovini od završetka rata.

Gradjani su gnevni zbog korupcije i neefikasnosti izabranih lidera.

Jedna od učesnica protesta, Azra Hadžić, drži poster na kojem su tri lobanje sa simbolima „ne vidi, ne čuj, ne govori“.

Demonstranti su takodje ponovili ranije zahteve da vlade u nekoliko od 10 kantona u Federaciji podnesu ostavku. Predsednici 4 kantona su već podneli ostavke.

Protesti su počeli u sredu u Tuzli i brzo se proširli na gradove ssirom Bosne, gde je više od jedne četvrtine radne snage bez posla.

Demonstratni su u petak postavili požar u zgradi predsedništva i zgradi opštinske uprave.

Ekonomske nevolje u BIH su proistekle iz visoko decentralizovanog sistema vlasti koji je osujetio ulaganja investitora i često paralisao vladu. Oko 27 odsto radne snage je bez posla, mada ta cifra dostiže čak 45 odsto ukoliko se dodaju oni koji rade u "sivoj" ekonomiji.

Juče su i ministri inostranih poslova EU razgovarali o situaciji u Bosni. Situacija u toj zemlji izazvala je ponovni apel na uvodjenje reforme u sistem podele vlasti uspostavljen Dejtonskim sporazumom 1995.

Demonstranti navode da žele nestranačke, tehnokratske vlade, što odražava gubitak poverenja u političku elitu koja je godinama manipulisala etničkim podelama i štitila ogromnu mrežu političkih oligarha.

Vlada federacije je juče pozvala na održavanje prevremenih izbora, ali je verovatno da se srpski i hrvatski lideri neće složiti. Predsednički i parlamentarni izbori na državnom nivou trebalo bi da se održe u oktobru.

Pored Sarajeva u Zenici je danas oko 300 gradjana izašlo na proteste, a demonstracije su održane i u Brčkom, Prijedoru, Livnu, Zavidovićima i Srebrenici. U svim gradovima rasporedjene su jake policijske snage.
XS
SM
MD
LG