Linkovi

Protest u BiH zbog hapšenja Orića


Protest u Sarajevu zbog hapšenja Nasera Orića
Protest u Sarajevu zbog hapšenja Nasera Orića

Oko 200 demonstranata okupilo se danas u Sarajevu, ispred zgrade Parlamenta BiH u znak protesta zbog hapšenja ratnog zapovednika odbrane Srebrenice Nasera Orića.

Hapšenje Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije pokrenulo je niz događaja u regionu, posebno u Bosni i Hercegovini, gde je danas održan prostest.

Oko 200 demonstranata okupilo se danas u Sarajevu, ispred zgrade Parlamenta BiH u znak protesta zbog hapšenja ratnog zapovednika odbrane Srebrenice Nasera Orića. On je uhapšen u Bernu, u Švajcarskoj na osnovu poternice Srbije, a tim povodom član Predsedničtva BiH Bakir Izetbegović obratio se ambasadoru Švajcarske u BiH od koga je zatražio da vlastima u Bernu prenese njegov protest zbog hapšenja Orića.

Povodom hapšenja državni tužilac BiH Goran Salihović je u pauzi međunarodne konferencije o Srebrenici, koja je održana u Sarajevu, izjavio je da nije upoznat sa ovim slučajem:

"Kako sam saznao da je to krenulo – 2011, 2013. sa kolegom Vukčevićem sam razgovarao. Znači, Interpolove poternice nema, možda je to ta neka crvena poternica. O odnosu Švajcarske i Srbije ne znam ništa."

A srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je, govoreći o radu Tužilaštva za ratne zločine, rekao da je nerazumevanje veliki problem sa kojim se suočava Tužilaštvo. Kako je objasnio, česte su primedbe da je Tužilaštvo sporo i da nije dovoljno efikasno, a to je odraz nerazumevanja mukotrpnog posla koji je pred Tužilaštvom:

"Prisutno je veliko mešanje izvršne vlasti, ja sad neći da navodim primere, ali imamo vrlo sveže primere, posebno u Srbiji gde se direktno mešaju izvršne vlasti. Kako naše, srpske, tako i u regionu. I jedan veliki posao koji smo mi obavili tek tako ode zbog bilateralnih sporazuma."

Inače, Naser Orić je uhapšen po poternici koju je u februaru 2014-te raspisao Interpol Srbije. Švajcarske vlasti su Oriću odredile dvonedeljni ekstradicioni pritvor i u tom periodu Srbija mora da dostaviti dokaze kojima će potvrditi zbog čega traži njegovo izručenje. Istovremeno, BiH može da pokrene mere kojima bi se to izručenje osporilo.

XS
SM
MD
LG