Linkovi

Mešovite reakcije u BiH


Majka iz Srebrenice, Sabra Kolenović, prati na teleivziji vesti o hapšenju generala Ratka Mladića.
Majka iz Srebrenice, Sabra Kolenović, prati na teleivziji vesti o hapšenju generala Ratka Mladića.

U Sarajevu, vest o hapšenju nekadašnjeg ratnog komandanta vojske republike Srpske primljena je sa opštim odobravanjem.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je da je hapšenje generala Mladića važan i dobar dan za budućnost BiH, Srbije i celog regiona.” On je pozdravio odlučnost medjunarodne zajednice da insistira na Mladićevom hapšenju, što je doprinelo odlučnosti Srbije da ostvari taj uslov.

Ta odlučnost koju je Republika Srbija pokazala ovim hapšenjem daje nam za pravo da se nadamo novom poglavlju u odnosima i pomoći će delu srbijanske i bosansko-hercegovačke javnosti u suočavanju sa istinom o bližoj prošlosti."

Izetbegović je dodao da se može reći da je pravda u ovom slučaju bila prespora, ali je zadovoljena.

Za majke žrtava iz Srebrenice, Mladićevo hapšenje označava kraj dugog čekanja na pravdu.

"Mi smo čekali tu vest već punih 16 godina. One osobe koje su ga jutros uhapsile, sve vreme su znali gde se balkanski bošnjački kasapin nalazi", izjavila je Hatidža Mehmedović.

„Godinama čekam istinu, godinama čekam da zločinci odgovaraju. Ko je imao pravo narediti da se moj sin ubije, prav, zdrav, lep, mlad, pun života, koje imao pravo da me istera iz mog grada a da ne odgovara?“ kaže Kada Hotić.

"Zamišljam koliko ljudi nema medju živima, zbog takvih zločina koji su nagradjeni životom 15 godina" izjavila je Zumra Sehomerović.

Stanovnici Sarajeva su pozdravili vest, ali i mnogi postavili pitanje zbog čega Mladić nije uhvaćen ranije.

Ovo hapšenje pokazuje jeste da je Srbija celeo vreme lagala, očito su znali gde je Ratko Mladić, jednostavno su najavili i uhapsili ga jer im je trebalo za ostvarenje odredjenih političkih ciljeva i očito je on predmet političke trgovine“, ocenio je stanovnik Sarajeva Almir Panjeta.

Reagovanja u RS

Hapšenje generala Ratka Mladića predstavlja ispunjenje međunarodnih obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma koje su preuzele sve države u regionu.Institucije Republike Srpske nikada nisu stajale niti će stajati u odbrani bilo koga ko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, uz očekivanja da se Mladićevo hapšenje neće odraziti na mir i stabilnost u RS, koja, kako se navodi, upravo posljednjih dana vodi međunarodnu borbu za to da svi koji su počinili ratne zločine za njih i odgovaraju.

"Izražavam nadu da će Ratko Mladić imati pravično suđenje koje garantuju sve konvencije o ljudskim pravima", poručuje Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić smatra da će suđenje Ratku Mladiću dati priliku za iznošenje mnogobrojnih činjenica iz prethodnog rata i biti organizovano na pravičan i nepristrasan način navodeći da su obavezu saradnje sa Haškim tribunalom preuzele sve zemlje regiona.

Premijer Republike Srpske, Aleksandar Džombić je, takođe,izrazio očekivanja da će Ratko Mladić imati priliku da iznese sve argumente u svoju odbranu. Srbija, Srpski narod i RS ne treba da budu taoci ničijih zločina a bude li dokazano da su zločini počinjeni krivica nikada ne može biti kolektivna već isključivo individualna, navodi se, između ostalog, u izjavi za medije Aleksandra Džombića.

Za razliku od najviših zvaničnika RS, lideri političkih stranaka su znatno konkretniji.Predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra da se od srbijanskih vlasti ništa drugo nije moglo ni očekivati ali da je zabrinjavajuća euforija koja se zbog hapšenja Ratka Mladića stvara u Federaciji BiH što bi, po njemu, moglo uticati na težnje da se svi Srbi tretiraju kao ratni zločinci.

Lider PDP-a, Mladen Ivanić ističe da je Srbija bila pod velikim pritiskom ali da će se stvarni efekti ovog hapšenja tek vidjeti s obzirom da se Mladić u BIH doživljava sasvim različito i kao heroj i kao zločinac.

Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić je poručio da Mladićevo hapšenje nije nikoga obradovalo ali da je Haški sud realnost koja se ne može zanemariti.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić, smatra da mu nije drago što je uhapšen komandant vojske u kojoj je učestvovao ali da mora izaći pred sud i dokazati svoju nevinost ili sud krivicu.

Predsjednik Demokratske partije, Dragan Čavić je ocijenio da je ovo još jedna gorka pilula koju bi,kako je upozorio,bošnjačka politička elita mogla koristiti protiv Republike Srpske.

Većina boračkih udruženja iz Republike Srpske osudila je hapšenje Ratka Mladića upućujući oštre kritike na adresu najviših srbijanskih zvaničnika.

XS
SM
MD
LG