Linkovi

Opšti izbori u BiH


Glasanje na izborima u Bosni i Hercegovini
Glasanje na izborima u Bosni i Hercegovini

Građani u BiH birali članove Predsedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsednika i potpredsednike RS, kao i poslanike u Skupštini RS, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji

Građani u Bosni i Hercegovini danas su birali novu vlast na državnom nivou, u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, u kojoj su birane i skupštine kantona.

Na konferenciji Centralne izborne komisije objavljeni su preliminarni rezultati izbora za članove Predsedništva BiH na kojima je blizu pobede Bakir Izetbegović.

Kandidat SDP za bošnjačkog predstavnika u Predsedništvu BiH proglasio je pobedu, nakon, kako je rekao, 75 posto prebrojanih glasova. Lider HDZ Dragan Čović proglasio je pobedu za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

U izborima za srpskog člana Predsedništva sa prebrojanih tek oko 50 posto glasova vodi Željka Cvijanović. Kada je reč o izboru za predsednika Republike Srpske, Milorad Dodik na uzorku od 53% glasačkih listića ima 52% glasova.

U 19 sati po lokalnom vremenu zatvoreno je više od 5.000 biračkih mjesta, na kojima je pravo glasa imalo gotovo tri miliona tri stotine hiljada birača.

Na glasačkim listićima bilo je 98 političkih subjekata: 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Građani su birali članove Predsedništva i poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, kao i poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.

Ovo su bili sedmi opšti izbori od Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine. Ovogodišnje izbore pratilo je više od osam hiljada posmatrača.

XS
SM
MD
LG