Linkovi

Program za decu ohrabruje čitanje


Books display at Book Fair
Books display at Book Fair

Program, prvi ove vrste u Sjedinjenim Državama, je najnoviji dodatak književnoj inicijativi pod nazivom „Letite sa čitanjem“ koju je pokrenuls aviokompanija Džet Blu pre pet godina.

Deca koriste automate za samoposluživanje da kupe grickalice i sokove. Ali u glavnom gradu, neka deca sada mogu da koriste automate za knjige. I ne treba da koriste novačiće jer su knjige besplatne.

Destetine knjiga za decu su sada nadomak ruke, pritiskom na dugme priče o dinosaurisima, slonovima, vitezovima, robotima i mnogim drugim stvarima.
I deca dobiju dosta podrške. Aviokompanija Džet Blu je sponzor automata za knjige.

Nama je veoma važno da deca razviju doživotnu ljubav prema čitanju dok su još mali. To će nam pomoći da imao bolje buduće članove posade i ljude koji rade za nas“, ističe Ajsema Gibs iz kompanije Džet blu.

Knjige nisu samo besplatne, nego deca mogu da ih i zadrže.

Cilj našeg programa je da obezbedimo knjige deci koja nemaju dečije knjige kod kuće. Mogu da pritisnu dugme i izaberu knjigu koja im je važna, tako da im niko od odraslih ne govori koju knjigu da izaberu."

Ovaj automat za knjige koji se nalazi u crkvi, je jedan od tri automata koji su nedavno postavljeni u siromašnom komšiluku sa jednom od najnižih stopa pismenosti u gradu. Mnogi roditelji ne mogu da priušte da kupe knjige za svoju decu.

Automati su strateški postavljeni na mesta gde porodice često idu, crkvu, supermarket. Ovo je za mene način da porodice grade biblioteke kod kuće“, kaže Tobeka Grin iz Državnog instituta za čitanje.

I deca su uzbuđena zbog toga.

„Knjige objasne mnogo stvari. Ako ne čitate, onda i ne znate“.

„Pomoćiće mi da čitam bolje kada odrastem“.

„Ovo će po meni da promeni stvari. Postoje i druge prodavnice koje su zainterasovane da postave automate za knjige“, ističe Tobeka Grin.

Ovo je pilot program. Njegovi sponzori senadaju da će automati za knjige postati česte i u drugim zajednicama, kako bi se povećala pismenost i ljubav prema čitanju.

XS
SM
MD
LG