Linkovi

Biznismen Endrju Pazder - Trampov kandidat za sekretara za rad


Novoizabrani predsednik Donald Tramp u društvu Endrjua Pazdera
Novoizabrani predsednik Donald Tramp u društvu Endrjua Pazdera

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nominovao je Endrjua Pazdera, bogatog biznismena, advokata i elitnog donatora Trampovoj kampanji, za novog Sekretara za rad, dok nastavlja svoju turneju zahvalnosti po SAD.

Još jedna kadrovska odluka novoizabranog predsednika Trampa nagoveštava želju da se ponište još neki aspekti Obamine aminidstracije.

Endrju Pazder, Trampov izbor za sekretara za rad, je izvršni direktor kompanije u čijem su vlasništvu lanci restorana brze hrane, kao što su "Hardiz" i "Karls Junior", poznat po provokativnim reklamama.

Pazder se protivi podizanju minimalne nadnice na više od deset dolara, želi da ukine zakon o reformi zdravstvene zaštite, takozvani “Obamaker”, a kao i Trampov kandidat za šefa Agencije za zaštitu životne sredine Skot Pruit, tužio je upravo agenciju koju se sada sprema da vodi, poslednji put u vezi sa obavezama plaćanja prekovremenog rada zaposlenima.

Imenovanju je prethodio Trampov sukob sa vođom sindikata kompanije “Kerijer” Čakom Džonsom, koji je novog predsednika optužio da je lagao kada je rekao da je sprečio izvoz 1.100 američkih radnih mesta u Meksiko, dok je zapravo sačuvano 800, ali i dalje odlazi 550.

Tramp je na Tviteru napao Džonsa, navodeći da je “očajno zastupao radnike i da nije čudo da kompanije beže iz Amerike,” posle čega je sindikalni lider dobio pretnje smrću. Džons je u petak dao pomirljiviju izjavu.

“Ako Tramp iskreno misli da sačuva radna mesta u ovoj zemlji, a vi ste ga čuli da to mnogo puta izjavi – možemo da sednemo zajedno i smislimo neki plan”.

Jedno radno mesto koje nije izgubljeno je – Trampovo, pošto je saopštio da ostaje izvršni producent rialiti programa “Celebrity Apprentice”.

Dok novoizabrani predsednik nastavlja rad na tranziciji, jedan posetilac iz Trampove kule će tu imati ključni značaj – predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

"Imali smo odličan sastanak o tranziciji, jedva čekamo da prionemo na posao i 2017. spremno dočekamo trenutak kada ćemo zemlju vratiti na pravi put”.

A demokratska kandidatkinja Hilari Klinton juče je u Vašingtonu prisustvovala ceremoniji ispraćaja u penziju senatskog lidera Harija Rida.

“Ovo nije govor na Kapitol Hilu koji sam se nadala da ću održati posle izbora", rekla je Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG