Linkovi

Bez napretka u Kongresu


Federalni radnici na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol Hilu zahtevajući da vlada ponovo počne sa radom, 4. oktobra 2013.
Federalni radnici na prinudnom odmoru protestuju na Kapitol Hilu zahtevajući da vlada ponovo počne sa radom, 4. oktobra 2013.

Dok demokrate poručuju da neće biti pregovora o Obamakeru, izostanak političkog dogovora izaziva sve veće nezadovoljstvo u javnosti i na tržištima.

Djelimičan prestanak rada američke vlade ušao je u četvrti dan. Republikanci u Predstavničkom domu usvajaju zakonske prijedloge koji predviđaju nastavak funkcionisanja pojedinih vladinih operacija, ali se i dalje oštro protive finansiranju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj njezi. Dok demokrate poručuju da neće biti pregovora o Obamakeru, izostanak političkog dogovora izaziva sve veće nezadovoljstvo u javnosti i na tržištima.

Zasjedanje senata svako jutro počinje blagoslovom…Međutim, kako je djelimičan prestanak rada vlade i dalje na snazi, molitva je poprimila sasvim drugačiji ton.

"Izbavi nas od licemjernog pokušaja da zvučimo odgovorno, dok se ponašamo neodgovorno”, glasio je deo molitve senatskog kapelana Berija Bleka.

S obzirom na to da i dalje nema rešenja na vidiku, predsjednik Obama otkazao je put u Aziju. Predsjednik krivi republikance za trenutnu krizu, poručujući da ona može da se prevaziđe samo ako Kongres usvoji budžet za finansiranje vlade, bez pokušaja da izmijeni njegov zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada može da nastavi s radom danas. Znamo da za to ima dovoljno glasova u Predstavničkom domu. Ako bi predsjedavajući Bejner samo dozovolio da se to glasanje održi, možemo da okončamo prestanak rada vlade i brojne porodice širom zemlje će onda biti sigurne da će dobiti platu”, izjavio je predsednik Obama.

Republikanci u Predstavničkom domu traže pak od demokrata da pristanu na pregovore o aktuelnoj situaciji.

Ovo nije neka prokleta igra. Američki narod ne želi da im vlada bude zatvorena, kao ni ja. Sve što tražimo je da sjednemo, razgovoramo i budemo pošteni. Otvorimo vladu i obezbijedimo pravičnost za Amerikance pod Obamakerom”, poručuje Džon Bejner, predsedavajući Predstavničkog doma.

“Dva bivša predsjedavajuća Republikanske stranke poručila su “Moramo da počnemo da budemo za nešto, a ne samo protiv svega” . I to je glavni problem. Oni su protiv svega”, ukazuje Heri Rid, lider demokratske većine u Senatu.

Najnovije ankete pokazuju i da sve veći Amerikanaca smatra da su za djelimičan prestanak rada vladinih službi odgovorni republikanci, koji očekivano pokušavaju da okrive demokrate.

Mislim da treba da nastavimo da govorimo da smo se borili da ukinemo finansiranje za Obamaker, ali da smo sada spremni na kompromis. Znam da ne želimo da budemo u ovoj situaciji, ali mislim da ćemo pobijediti”, kaže republikanski senator Rand Pol.

Strpljenje građana je u međuvremenu na izmaku.

“Želimo da se u Kongresu odreknu plata, kako bi naša djeca mogla da jedu i uče.”

“Obje strane moraju više da pregovaraju. Mislim da, manje-više, niko nije u pravu”,
kažu neki od anketiranih gradjana.

Prema nekim procjenama, prestanak rada vlade koštaće Sjedinjene Države najmanje 300 miliona dolara dnevno. Veći problem bi međutim mogao da predstavlja eventualni spor u pogledu podizanja granice zaduživanja, koji bi mogao da ugrozi i globalnu ekonomiju.

“Tekuća politička neizvjesnost pu pogledu budžeta i granice zaduživanja ne pomaže nikome. Zatvaranje vlade je dovoljno loše, ali bi neuspjeh da se podigne granica zaduživanja bio mnogo gori i mogao bi da nanese veoma ozbiljnu štetu, ne samo američkoj privredi, već i cjelokupnoj globalnoj ekonomiji”, upozorava Kristin Lagard, izvršna direktorka MMF-a.

Limit do kojeg zemlja može da se zadužuje mora da bude povećan do 17. oktobra. U suprotnom, Amerika će doći u situaciju da ne može da vraća dugove. Pojedini republikanci međutim navode da predsedavajući Predstavničkog doma, koji za sada ne dozvoljava da se glasa o privremenom- finansiranju vlade, ipak neće dozovoliti da se to dogodi.
XS
SM
MD
LG