Linkovi

SAD pauzira sa isporukama određenog oružja Izraelu


ARHIVA - Zastave Sjedinjenih Država i Izraela fotografisane na aerodromu Ben Gurion, u Lodu, u Izraelu, 21. maja 2017.
ARHIVA - Zastave Sjedinjenih Država i Izraela fotografisane na aerodromu Ben Gurion, u Lodu, u Izraelu, 21. maja 2017.

Prvi put od početka rata Izraela i Hamasa, Bajdenova administracija je zaustavila isporuku određenog oružja Izraelu, zbog strahovanja u vezi sa njegovim planom da proširi vojnu operacija u Rafi, koju Vašington ne podržava.

Odluka je doneta posle razgovora sa Izraelom o tome kako će "postupati na drugačiji način protiv Hamasa nego u drugim delovima Gaze", naveo je u saopštenju upućenom Glasu Amerike jedan visoki zvaničnik administracije koji je želeo da ostane anoniman pošto komentariše osetljivo pitanje.

Kopneni napad na Rafu, u južnom delu Gaze, ugrozio bi živote 1,3 miliona civila koji su se evakuisali iz severnih i centralnih dleova teritorije da bi potražili zaštitu od izraelskog vojnog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

Zvaničnici administracije su više puta naveli da SAD neće podržati invaziju na Rafu ako Izrael ne pruži kredibilni plan o tome kako će zaštititi civile. U razgovoru telefonom 4. maja, predsednik Džo Bajden je upozorio premijera Benjamina Netanjahua da će povući vojnu pomoć ako Izrael ne promeni svoje ponašanje u ratu.

Razmatranja o privremenom prekidu isporuka oružja počela su u aprilu, kada se činilo da se Izrael bliži odluci o Rafi, kazao je za Glas Amerike zvaničnik administracije. Od tada, Izraelci "nisu u potpunosti odgovorili na naše primedbe" a odluka o pauziranju transfera oružja je doneta "prošle nedelje".

Isporuka je trebalo da sadrži 1.800 bombi težine 900 kilograma, i 1.700 bombi težine 220 kg. Administracija kaže da je najviše brine "krajnja upotreba bombi od 900 kilograma i posledica na gusto naseljene urbane delove, kao što je viđeno u drugim delovima Gaze.

Zvaničnik je izjavio se u drugoj opremi čije se pauziranje razmatra nalazi municija za zajednički direktni napad, ili JDAM - pribor koji pretvara nenavođene, takozvane "glupe bombe" u precizno navođenu municiju.

Obustavljene isporuke su deo prethodno odobrenih sredstava a ne dodatnih izdvajanja koji je Kongres usvojio u aprilu.

“Želimo da se postaramo da Izrael dobije svaki dolar iz odobrene dodatne pomoći", rekao je zvaničnik, ističući da je u najnovijoj tranši stranog vojnog finansiranja za Izrael odobreno izdvajanje 827 miliona dolara u oružju i opremi.

Kritike u Kongresu

Na pretresu u Senatu u sredu, sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da administracija nije još donela konačnu odluku o tome kako da pristupi isporuci oružja "u kontekstu novih događaja u Rafi".

Saopštenje su pozdravili liberalni članovi Bajdenove Demokratske partije ali su je kritikovali republikanski senatori.

“Predsednikova nesposobnost da najradkalnije glasove levog krila svoje stranke drži van sobe za vanredne situacije Bele kuće nije samo sramna abdikacija liderske uloge - opasna je", rekao je lider republikanske većine Mič Mekonel.

Republikanski senator Lindzi Grejem je potez nazvao "apsurdnim".

“Ako zaustavimo slanje oružja neophodnog za uništenje neprijatelja države Izrael u vreme velike opasnosti, platićemo cenu", rekao je. "Dajte Izraelu šta mu je potrebno da vodi rat. Ne mogu da priušte sebi da izgube."

Izveštaji o pauzi u isporukama oružja su se prvi put pojavili u utorak, istog dana kada je predsednik Bajden ponovo izrazio snažnu podršku Izraelu.

"Moja predanost bezbednosti jevrejskog naroda, bezbednosti Izraela i njegovog prava da postoji kao nezavisna jevrejska država je nepokolebljivo čvrsta, čak i kada se ne slažemo", rekao je u govoru u čast sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, kao i na druge žrtve nacističkog progona.

Predsednik Džo Bajden komentariše studentske proteste u SAD tokom kratkog obraćanja iz Bele kuće, 2. maja 2024. (Foto: Rojters/Nathan Howard)
Predsednik Džo Bajden komentariše studentske proteste u SAD tokom kratkog obraćanja iz Bele kuće, 2. maja 2024. (Foto: Rojters/Nathan Howard)

Izrael je najveći primalac američke pomoći, u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara godišnje, od čega najveći deo dobija u vidu vojne pomoći.

“Američki poreski obveznici finansijski doprinose humanitarnoj krizi u Gazi koju je izazvao Izrael", izjavila je Ari Tolejni, direktorka za bezbednosnu pomoć, trgovinu oružjem i tehnologiju u Centru za međunarodnu politiku.

"Ako administracija nastavi da naoružava i obučava Izrael bez ikakvih ograda, Izrael nema podsticaj da promeni svoje ponašanje", kazala je za Glas Amerike.

Izveštaj NSM20 Kongresu

Istovremeno, administracija će verovatno propustiti današnji rok da preda izveštaj Kongresu o tome da li Izrael krši humanitarno pravo dok koristi oružje koje dostavljaju SAD u izraelskom ratu protiv Hamasa.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je na brifingu u utorak da Memorandum o nacionalnoj bezbednosti (NSM20) "neće biti predat danas".

"Nastavljamo da finalizujemo izveštaj i očekujemo da ga dostavimo u vrlo bliskoj budućnosti."

Prema NSM20 izdatom u febaruaru, Bajden je Državnom sekretarijatu i Pentagonu dao rok od 90 dana da podnesu izveštaj Kongresu da li se američki partneri koji dobijaju američko oružje povinuju odredbama međunarodnog prava i američkih zakona.

To uključuje dve pravne odredbe nazvane Lehijevi zakoni, po senatoru Patriku Lehiju, koje nalažu da SAD prekinu slanje bilo kakve vojne pomoći ili jedinica za sprovođenje zakona ako postoje kredibilni dokazi o kršenju ljudskih prava.

Izrael je u martu pružio uveravanja da se pridržava NSM20, a Stejt department je trebalo da podnese Kongresu izveštaj u sredu da li smatra da su ta uveravanja krediiblna.

Odlaganje bi moglo da bude posledica "razrešenja značajnih razlika, ili samo obične birokratije", a ne pokušaj da se izvrši dodatni pritisak na Izrael, smatra Džoš Pol, bivši direktor agencije Stejt departmenta koja se bavi transferom oružja.

“No, videćemo šta kaže izveštaj", rekao je za Glas Amerike Pol. "Ako u pitanju bude duže odlaganje, to bi moglo da nagovesti određenu promenu."

Grupe za ljudska prava i nezavisni posmatrači nedeljama pozivaju na suspenziju prenosa američkog oružja Izraelu, navodeći da se ono koristi uz kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U aprilu, Pol je zajedno sa drugim bivšim zvaničnicima administracije i nekim akademicima predao detaljan izveštaj o, kako je navedeno, nezakonitim izraelskim napadima na civile, u kojima je korišćeno američko oružje .

Amnesti Internešnel je objavio sličan izveštaj uoči roka za Memorandum o nacionalnoj odbrani - NSM20.

Dopisnice Glas Amerike iz Kongresa i Pentagona, Ketrin Džipson i Karla Bab i šefica biroa u Stejt departmentu Najki Čing učestvovale su u pisanju ovog izveštaja

XS
SM
MD
LG