Linkovi

Netanjahu odbio Hamasov predlog za primirje, Blinken ipak vidi prostor za napredak


Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze, 7. februar 2024. (JACK GUEZ / AFP)
Izraelski tenkovi u Pojasu Gaze, 7. februar 2024. (JACK GUEZ / AFP)

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, odbacio je predlog za prekid vatre u Gazi koji je ponudio Hamas, rekavši da je "potpuna pobeda moguća za nekoliko meseci" i ponovio da za njegovu zemlju ne postoji drugo rešenje osim potpunog uništenja tog ekstremističkog pokreta koji vlada enklavom.

On je ocenio da pristajanje na "bizarne zahteve" Hamasa ne bi dovelo oslobađanja izraelskih talaca u Gazi. "To bi delovalo kao poziv na novi masakr", rekao je Netanjahu u telezivijskom brifingu sa novinarima,

"Dan posle je dan posle Hamasa. Celog Hamasa", poručio je Netanjahu i dodao da je naredio vojsci da "bude spremna za operacije" u Rafi na jugu Pojasa Gaze.

Hamas je predložio prekid vatre od četiri i po meseca, tokom kojih bi oslobodili sve taoce, a Izrael bi povukao svoju vojsku iz Pojasa Gaze, javlja Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je na konferenciji za novinare u Tel Avivu, posle razgovora sa izraelskim zvaničnicima, ipak ocenio da u Hamasovom predlogu ima prostora za napredak u postizanju sporazuma, ali da postoje i neki zahtevi koji se ne mogu ispuniti, ne precizirajuću koji.

"Vidimo prostor (u Hamasovoj ponudi) za pregovore, da vidimo možemo li postići dogovor. To nameravamo da uradimo", rekao je Blinken.

Blinken je takođe rekao da je upozorio Netanjahua i njegovu vladu protiv poteza i retorike kojima se dižu tenzije, i da im je preneo da je broj civilnih žrtava u Gazi prevelik.

Ponuda Hamasa je odgovor na raniji predlog koji su sastavili šefovi obaveštajnih službi Izraela i SAD i koji su Hamasu predali posrednici iz Katara i Egipta.

Prema Rojtersovim izvorima, predlog Hamasa ima tri faze: prva traje 45 dana tokom kojih bi bile oslobođene određene grupe talaca - žene, stari, bolesni i muškarci ispod 19 godina, u zamenu za palestinske žene i decu koje Izrael drži kao taoce. Izrael bi povukao vojsku iz naseljenih područja u Gazi.

Primena druge faze ne bi počela pre nego što se "zaključe pregovori o okončanju vojnih operacija i uspostavi mir". U drugoj fazi bi se oslobodili i preostali taoci, i Izrael bi se potpuno povukao iz Gaze.

Posmrtni ostaci bi bili razmenjeni u trećoj fazi.

Blinken sa izraelskim zvaničnicima o prekidu borbi u Gazi

Američki državni sekretar razgovarao je o predlogu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pošto se sastao sa zvaničnicima Katara i Egipta. Kasnije će razgovarati i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali.

Blinken je ranije rekao novinarima u Dohi, u Kataru, da Sjedinjene Države intenzivno proučavaju odgovor i da su ga podelili sa Izraelom.

"Radićemo koliko god je to moguće da pokušamo da postignemo sporazum kako bismo mogli da krenemo dalje sa ne samo obnovljenim već i proširenim sporazumom o taocima i svim pogodnostima koje bi to donele", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države, Egipat i Katar pomogli su u izradi predloga o prekidu vatre koji se trenutno razmatra.

Prethodni privremeni prekid vatre krajem novembra trajao je nedelju dana i doveo je do oslobađanja više od 100 talaca iz Gaze i 240 palestinskih zatvorenika koje je drža Izrael. Izraelska vojska saopštila je u utorak da se veruje da je od preostale grupe talaca 31 osoba mrtva.

U Dohi, Blinken je u utorak razgovarao sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Tanijem. Katarski premijer je izrazio optimizam i rekao da se nada da će to dati rezultate u vezi sa oslobađanjem talaca u zamenu za produženi sporazum o prekidu vatre "vrlo brzo", ali je odbio da govori o detaljima zbog osetljivosti dogovora.

Ranije u utorak, Blinken se sastao sa egipatskim predsednikom Abdel-Fatahom El-Sisijem u Kairu.

Netanjahu je nedavno pojačao pritisak na Katar, dovodeći u pitanje njegovu posredničku ulogu i pozivajući Katar da iskoristi svoj uticaj na Hamas za oslobađanje talaca.

Ričard Goldberg, viši savetnik u Vašingtonskoj Fondaciji za odbranu demokratija, primetio je promenu u izraelskoj strategiji zbog pregovaračkog stava Katara, za koji kaže da je u skladu sa zahtevima Hamasa, koje Izrael odbacuje.

"Pozicija Katara u pregovorima sada je pozicija Hamasa, trajni prekid vatre, uklanjanje svih izraelskih snaga u zamenu za oslobađanje talaca. To je neprihvatljivo krajnje stanje za Izraelce", rekao je Goldberg novinarima nedavno.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas, koji upravlja Gazom, nakon što je militantna grupa 7. oktobra 2023. poslala borce u Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim podacima.

Hamas, koji su SAD, Britanija, Evropska unija i drugi proglasili terorističkom organizacijom, takođe je oteo oko 240 ljudi, koje drži kao taoce.

U izraelskim vazdušnim i kopnenim vojnim operacijama u Gazi poginulo je više od 27.500 Palestinaca, a povređeno je 66.900 drugih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas. Ministarstvo uključuje i civile i militante u svoj broj, ali saopštava da su 70 odsto ubijenih žene i deca.

Dopisnica Glasa Amerike iz UN Margaret Bešir i šefica Biroa Bele kuće Petsi Vidakusvara učestvovale su u pisanju svog izveštaja. Neke informacije stigle su od agencije Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG