Linkovi

Borbe u Gazi sve žešće uprkos najavama o povlačenju, Blinken razgovarao sa Abasom


Državni sekretar Entoni Blinken tokom susreta sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u Ramali, na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom (Foto: AFP/Evelyn Hockstein)
Državni sekretar Entoni Blinken tokom susreta sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom u Ramali, na Zapadnoj obali, koja je pod izraelskom okupacijom (Foto: AFP/Evelyn Hockstein)

Izraelski napada na južni i centralni deo Gaze intenzivirali su se u sredu uprkos obećanju Izraela da će povući neke snage i preusmeriti se na više ciljanu kampanju, i zahtevima Vašingtona da zaštiti civile.

Izraelska vojska je saopštila da je ubila desetine "terorista" i pogodila još 150 meta u Gazi, gde je ministarstvo zdravlja navelo da je tokom protekla 24 sata stradalo 147 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je planiraju misiju u Gazi zbog bezbednosnih razloga, šesti put za dve nedelje.

"Zbog žestokog bombardovanja, ograničenog kretanja, nestašica goriva i poremećnih komunikacije nemoguće je za SZO i naše partnere da dođu do onih kojima je pomoć neophodna", rekao je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus.

Palestinski Crveni krst saopštio je da su četiri službenika te organizacije poginula kada su njihova kola hitne pomoći pogođena u izraelskom napadu u centralnom delu Pojasa Gaze. Dva putnika su povređena i kasnije su preminula.

Tromesečni sukob je počeo i da se širi. Američki i britanski ratni brodovi u Crvenom moru odbili su do sada najveći napad jemenskog pokreta Huti, koji navodi da izvodi udare u znak podrške Gazi. Vašington i London saopštili su da su oborili 21 dron i rakete, ispaljeni na brodove. Niko nije povređen.

Najkrvaviji rat u Gazi počeo je smrtonosnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, u kojem je prema izraelskim podacima ubijeno 1.200 ljudi a 240 oteto. U izraelskoj ofanzivi, pokrenutoj posle napada, ubijeno je više od 23.000 Palestinaca u Gazi, prema podacima ministarstva zdravlja u toj enklavi koja je gotovo u potpunosti razorena.

Blinken sa Abasom

Američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu se sastao sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, a zatim otputovao za Bahrein, u okviru bliskoistočne turneje čiji cilj je da se zaustavi eskalacija rata Izraela i Hamasa.

Palestinski predsednik je sa Blinkenom razgovarao o potrebi da se "zaustavi izraelska agresija protiv Palestinaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali", koju takođe potresaju smrtonosni nemiri, prenela je zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Oštećene zgrade u Rafi, na jugu Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)
Oštećene zgrade u Rafi, na jugu Gaze (Foto: AP/Fatima Shbair)

Blinken je Abasu rekao da Vašington podržava "konkretne korake" ka stvaranju palestinske države - što je dugoročni cilj kojem se protivi desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Američki diplomata ponovio je američki stav da palestinska država mora da postoji uz Izrael, i da obe zemlje "žive mirno i bezbedno", saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Nakon što je Blinken pod jakim obezbeđenem stigao u Abasovu rezidenciju u Ramali, grupa demonstranata držala je transparente sa porukama "Zaustavite genocid", "Oslobodite Palestinu", "Blinken napolje". Neki su se sukobili sa palestinskim bezbednosnim snagama.

Sjedinjene Države su osmislile posleratnu mapu puta koja Gazu stavlja pod palestinsku upravu bez uloge Hamasa.

Ali neki analitičari su skeptični i umanjuju izglede za tako nešto.

"Ne vidim kako će se palestinske vlasti vratiti u Gazu i preuzeti bilo kakvu značajnu kontrolu nad onim što je ostalo od Gaze. Vrlo im je teško da održe kontrolu, čak i na Zapadnoj obali", rekao je u utorak za Glas Amerike Kaled Elgindi viši saradnik Instituta za Bliski istok.

Blinken je naglasio potencijal da Izrael dobije prihvatanje od arapskih suseda za traženje puta ka uspostavljanju palestinske države kao sredstva za rešavanje dugogodišnjeg sukoba.

Blinken je takođe u utorak rekao da raseljeni Palestinci moraju da budu u mogućnosti da se vrate kući čim uslovi dozvole, a Izrael je pristao da dozvoli misiji Ujedinjenih nacija da proceni situaciju u ratom razorenoj severnoj Gazi.

"Dok se izraelska kampanja kreće u fazu nižeg intenziteta u severnoj Gazi i dok IDF [Izraelske odbrambene snage] tamo smanjuju brojnost svojh snaga, danas smo se dogovorili oko plana da UN sprovedu misiju procene. U njoj će se odrediti šta je potrebno da bi se omogućilo raseljenim Palestincima da se bezbedno vrate kućama na severu", rekao je Blinken novinarima tokom konferencije za novinare u utorak u Tel Avivu.

Visoki diplomata je takođe pozvao izraelske lidere da spreče dalje nanošenje štete palestinskim civilima.

"Dnevni broj civilnih žrtava u Gazi - posebno dece - je previsok", rekao je on.

Saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde

Kasnije ove sedmice, Međunarodni sud pravde će održati pretres u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika i u kojem optužuje Izrael za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze i traži hitnu obustavu izraelske vojne kampanje.

Sjedinjene Države veruju da je slučaj beznačajan i da odvlači pažnju od napora Izraela da se bori sa pretnjama ekstremista Hamasa i drugih posrednih snaga Irana, uključujući Hezbolah i Hute, navodi Blinken.

"Želimo da se ovaj rat završi što je pre moguće", rekao je on. "Ali od vitalnog je značaja da Izrael postigne svoje vrlo legitimne ciljeve da osigura da se 7. oktobar više nikada ne ponovi".

Predsednik Izraela Isak Hercog odbacio je optužbu za genocid podnetu Međunarodnom sudu pravde, nazivajući je"užasnom i besmislenom".

Taoci zadržani u Gazi

Blinken je u utorak u Tel Avivu razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, predsednikom Hercogom, ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacom i drugim visokim zvaničnicima izraelskog ratnog kabineta.

"Sekretar i premijer razgovarali su o tekućim naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca i važnosti povećanja nivoa humanitarne pomoći koja stiže do civila u Gazi", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"S tim u vezi, sekretar je pozdravio imenovanje Sigrid Kag za višeg koordinatora UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu, obećavajući blisku saradnju sa njom u ovom novom svojstvu", dodaje se u saopštenju.

Rođaci i pristalice izraelskih talaca koje su palestinski militanti oteli tokom napada 7. oktobra u južnom Izraelu, održavaju demonstracije u Tel Avivu 9. januara 2024. tokom posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena
Rođaci i pristalice izraelskih talaca koje su palestinski militanti oteli tokom napada 7. oktobra u južnom Izraelu, održavaju demonstracije u Tel Avivu 9. januara 2024. tokom posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena

Blinken se u utorak sastao i sa porodicama nekih od talaca koje drže ekstremisti Hamasa u Gazi. I preneo je izraelskim liderima nešto od onoga što je čuo od drugih lidera u regionu tokom poseta Turskoj, Grčkoj, Jordanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je više od 23.000 Palestinaca, veliki procenat žena i dece, ubijeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Pojasu Gaze.

Eskalacija nije ni u čijem interesu

Pošto je u ponedeljak u izraelskom vazdušnom napadu ubijen ključni komandant Hezbolaha u južnom Libanu - što predstavlja najnoviji znak mogućeg širenja sukoba na Bliskom istoku - Blinken je rekao novinarima da očigledno nije u interesu Izraela, Libana ili Hezbolaha da se suoče sa eskalacijom izvan Gaze.

Hezbolah je identifikovao komandanta kao Visama al-Tavila. Prošle nedelje, visoki zvaničnik Hamasa Saleh al-Aruri ubijen je u napadu dronom u Bejrutu.

SAD su proglasile Hamas i Hezbolah za terorističke organizacije, a obe grupe podržava Iran, čiji ekstremistički posrednici u Siriji, Iraku i Jemenu dugo izvode napade na Izrael.

Sjedinjene Države su pozvale Izrael da pređe na manje vojne operacije u Gazi, ali su nastavile da podržavaju Izrael u odbijanju arapskih zahteva za prekid vatre u tromesečnom ratu.

Izrael je obećao da će nastaviti rat sve dok ne poveruje da je opasnost od budućih napada Hamasa iskorenjena i ta ekstremistička grupa više ne bude kontrolisala Gazu, uski pojas teritorije duž Sredozemnog mora.

Sindi Sejn doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišćeni su neki materijali agencija Rojtes, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG