Linkovi

Državni sekretar SAD: Dijalog Srbije i Kosova je jedini put napred


Državni sekretar SAD Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Beču sa austrijskim šefom diplomatije Aleksandrom Šalenbergom, 15. mart 2024. (Reuters)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Beču sa austrijskim šefom diplomatije Aleksandrom Šalenbergom, 15. mart 2024. (Reuters)

Dijalog Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU je jedini održiv mehanizam i jedini put napred, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Potrebno nam je da vidimo da Kosovo i Srbija konstruktivno i u dobroj veri stabilizuju svoje odnose i napreduju na tom putu, da ne dižu tenzije, da se bolje koordinišu, budu transparentniji prema međunarodnim partnerima, implementiraju sve obaveze koje imaju u dijalogu", rekao je Blinken u Beču nakon sastanka sa austrijskim šefom diplomatije Aleksandrom Šalenbergom.

Najviši američki diplomata je govorio o dijalogu u Beču na dan kada je u Beogradu održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Lajčak i Vučić razgovarali su o situaciji na Kosovu nakon ukidanja dinara i nastavku dijaloga 19. marta.

U Prištini je bio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, koji je sa kosovskim vlastima takođe razgovarao o ukidanju dinara i drugim aktuelnim pitanjima.

Državni sekretar SAD je u Beču rekao da Amerika sa Austrijom sarađuje na mnogim regionalnim pitanjima koja su ključna i prioritetna, uključujući i Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"Jedna od stvari koja nam nije potrebna, koja nije potrebna Evropi i posebno ljudima na Zapadnom Balkanu - je da se vrate u devedesete. Zahvaljujući angažmanu i vođstvu Austrije, krećemo se u drugom, pozitivnom smeru u kojem Zapadni Balkan postaje integrisan u Evropu. Delimo vizuju demokratskog, uspešnog i mirnog regiona integrisanog u ostatak Evrope", kazao je američki diplomata.

Blinken je pozdravio odluku Evropske komisije da otvori pregovore sa BiH.

"Podržavamo taj put i ohrabrujemo lidere BiH da prevaziđu podele i sprovedu reforme na putu ka EU", rekao je američki diplomata.

XS
SM
MD
LG