Linkovi

Bler ponovo pred komisijom o Iraku


Demonstranti protiv bivšeg premijera Blera protestuju na lokaciji gde zaseda komisija za istragu britanskog učešća u ratu u Iraku, 21. januara 2011.
Demonstranti protiv bivšeg premijera Blera protestuju na lokaciji gde zaseda komisija za istragu britanskog učešća u ratu u Iraku, 21. januara 2011.

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je pružio podršku Britanije za invaziju Iraka 2003. uprkos tome što mu je najviši pravni savetnik njegove vlade rekao da bi takva invazija mogla da bude nelegalna.

Bler se po drugi put pojavio pred specijalnom komisijom koja istražuje učešće Britanije u ratu u Iraku. On je izjavio da je verovao da su pravni saveti bili improvizovani, te dodao da je rat u Iraku bio deo veće borbe protiv terorizma i da nije bio izolovana misija.

Bler je rekao da je bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu dao podršku da će Britanija učiniti sve što može da razoruža bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina. Očekuje se da će komisija zatražiti od Blera da objasni tajnu prepisku izmedju njega i Buša u vreme neposredno pred rat u Iraku.

Bler je uverio komisiju da Sjedinjenim Državama nije obećana bezuslovna podrška u invaziji na Irak, ali je naveo da je, uprkos zabrinutosti u Britaniji u pogledu legalnosti invazije na Irak, verovao da je takva akcija neophodna, posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Dolazeći na pretres, Blera su dočekale desetine demonstranta, optužujući ga da je "terorista". U samoj sali bili su rodjaci nekih od britanskih vojnika poginulih u Iraku.

Na kraju svog gotovo petočasovnog svedočenja, Bler je rekao da žali zbog gubitka života u Iraku - što je komentar koji je izazvao negodovanje publike.

"Naravno da duboko i iskreno žalim zbog izgubljenih života, bilo naših vojnika, vojnika drugih nacija, civila koji su pomagali narodu Iraka ili samih Iračana. Želeo sam to da naglasim jer zaista tako osećam", izjavio je Bler.

Britanska vlada formirala je komisiju kako bi istražila dogadjaje koji su vodili ka ratu i zaključila koje su greške načinjene u planovima za post-konfliktnu obnovu Iraka. Komisija nema pravna ovlašćenja ali nema mandat da utvrdjuje bilo čiju krivicu.

XS
SM
MD
LG