Linkovi

Ćerka segregacioniste promoviše rasnu toleranciju


Februar je mesec istorije Afroamerikanaca u Americi
Februar je mesec istorije Afroamerikanaca u Americi

Vrhunac istorije Afroamerikanaca u SAD odigrao se pre 51. godinu, kada su dvojica afroameričkih studenata bili prvi ikada primljeni na belački univerzitet u državi Alabami, na jugu SAD.

Februar je mesec Crnačke istorije u SAD - period kada se odaje pošte događajima, koji su pomogli da se oblikuje istorija Afroamerikanaca. Vrhunac te istorije odigrao se pre 51. godinu, kada su dvojica afroameričkih studenata bili prvi ikada primljeni na belački univerzitet u državi Alabami, na jugu SAD. To se dogodilo uprkos natojanjima tadašnjeg guvernera Džordža Valasa da spreči integraciju u toj školi, iako je to naredila federalna vlada.

Međutim, ćerka tog kongtroverznog guvernera sada govori javno o tim mračnim poglavljima istorije građanskih prava, u pokušaju da promoviše rasnu harmoniju.


„To je bacilo mrlju na Alabamu, naravno, ali i na njega, do kraja života“, kaže Pegi Valas, ćerka bivšeg guvernera Alabame.

Pegi Valas se seća bolnog nasleđa svog oca i obeležja koje je ostavio u toj rasno-podeljenoj državi na američkom jugu, pre pet decenija. Ona je ćerka bivšeg guvernera Alabame Džordža Valasa. Pošto se kandidovao kao segregacionista, Valas je došao na položaj 1963, obećavši da će očuvati način života u Alabami.

„Ja kažem, segregacija danas, segregacija sutra, segregacija zauvek“.

Na vrhuncu pokreta za građanska prava, guverner Valas je oštro branio državne i lokalne zakone, koji su nalagali razdvojenost crnaca i belaca u školama, restoranima i mnogim drugim javnim mestima.

Guverner Valas je privukao pažnju svetske javnosti kada je pokušaju da spreči dvojicu Afroameričkih studenata da prisustvuju nastavi na belačkom Univerzitetu Alabama. Pegi Valas, koja je tada imala samo 13 godina, seća se uticaja onog što je njen otac radio.

„Svet je, kada je video njegovo ime ili sliku, stavljao zvezdicu pored njegovog imena i naznaku 'To je čovek koji je stajao na vratima univerziteta i sprečio dvojicu afroameričkih studenata da uđu“, priča Pegi Valas.

Kada su mu federalne vlasti pokazale sudski nalog, guverner Valas se konačno pomerio sa vrata i crnački studenti su ušli na univerzitet.

Pegi Valas se udala i podigla porodicu – retko govoreći o svom ocu, sve dok 2008. Barak Obama nije izabran za prvog afroameričkog predsednika.

„Tog danas sam odlučila da nešto moram da preduzmem. Da se za nešto založim i ostavim u nasleđe svojoj deci. Kasnije u životu, uspela sam da formulišem svoj stav i izađem iz senke 'vrata na univerzitetu'“.

Ona sada čini sve što može da zagovaranjem rasne tolerancije izbriše predrasude koje je njen otac promovisao. Poslednjih nekoliko godina, pridružila se snagama sa aktivistima za prava crnaca u komemoraciji krvave opsade na mostu u Selma, u Alabami. Tu je njen otac naredio državnoj policiji da brutalno napadne demonstrante, koji su zagovarali poštovanje građanskih prava. Prelazeći taj most više godina kasnije Pegi Valas se uhvatila za ruke sa kongresmenom Džonom Luisom, kojeg je policija pretukla na tom mestu pre 50 godina.

„Krenuli su prema nama mlateći nas pendrecima, navodreći konje na nas, bacajući suzavac. Policajac me je udario u glavu pendrekom. Dobio sam potres mozga na mostu. Mislio sam da ću umreti“, ističe kongresmen Luis.

„Za mene je to putovanje sa Džonom Luisom bila prekretnica. On uči druge i živi život ljubavi i pomirenja... i Ne verujem da brišem epitete date mom ocu, ali volela bih da je to slučaj“, navodi Pegi Valas.

Pegi Valas sada piše knjigu o izlasku iz senke nasleđa svog oca. Takođe, drži govore mladima u nadi da će time negovati rasno pomirenje, a ne predrasude, koje je njen otac promovisao tokom 1960-ih.
XS
SM
MD
LG