Linkovi

Bitka za Kobani i dalje traje


Kobani posle jednog od vazdušnih napada Koalicije predvođene SAD
Kobani posle jednog od vazdušnih napada Koalicije predvođene SAD

Bez obzira na podršku iz vazduha koalicije predvođene SAD, ekstremisti Islamske države nastavljaju da osvajaju teritoriju u okršajima sa pripadnicima lokalnih kurdskih paravojnih snaga...

Bitka za kontrolu snad sirijskim gradom Kobanijem se nastavlja - i dok kurdske i snage Islamske države vode žestoke okršaje u tom gradu, turska vojska motri s druge strane granice.

Borbe u i oko Kobanija nastavile su se i danas ništa slabijim intenzitetom nego prethodnih dana. Pripadnici Islamske države napadaju kako bi zauazeli strateški važan grad na granici s Turskom, a Kurdi pokušavaju da se odbrane. Međutim, bez obzira na podršku iz vazduha koalicije predvođene SAD, ekstremisti nastavljaju da osvajaju teritoriju.

Tokom celog dana u okolini Kobanija čuje se pucnjava iz vatrenog oružja, a iznad grada diže se dim - rezultat najmanje sedam vazdušnih napada koje je koalcija izvela u poslednja dva dana.

Ujedinjene nacije upozorile su da bi u slučaju da Kobani padne u ruke Islamske države, hiljade ljudi mogle da budu masakrirane. Izaslanik svetske organizacije za Siriju Stafan de Mistura juče je pomenuo da bi Kobani u tom slučaju mogao da doživi ono što se 1995. dogodilo u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG