Linkovi

Debata: Pritisci na medije - "normalna stvar"


Premijer Srbije Aleksandar Vučić okružen novinarima (arhivski snimak)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić okružen novinarima (arhivski snimak)

U danu u kome su Reporteri bez granica objavili godišnju rang listu po slobodi medija i na kojoj je Srbija pala za 13 mesta, u Beogradu je održana konferencija sa koje je poručeno da su sloboda govora i sloboda medija u Srbiji ugroženi.

Učesnici današnje debate o medijima ocenili su da su pritisci na slobodu medija i govora normalna stvar, pa se sloboda ostvaruje tako što im se odoleva, a ne težnjom da pritisci nestanu.

Na skupu koji su organizovali Kuća ljudskih prava i demokratije i Balkanska istraživačka mreža, direktorka BIRN-a Gordana Igrić je istakla da u Srbiji nije dozvoljeno da se čuje kritična reč, glas otpora i bilo kakvo mišljenje koje ne kontroliše partijski sistem.

Kako je rekla, kontrola medija je do skora bila gora samo u Makedoniji, ali ju je Srbija prestigla po suženosti slobode govora.

"Prepoznaje se da institucije ne funkcionišu, ali postoji kritično telo – ne samo internet, već i građani i civilno društvo, koje poručuje glavnim medijima da više ne predstavljaju javni interes. Poručuju medijima i da su izdali tu svoju ulogu i da treba da joj se vrate. Javni je interes da građani imaju pravo da znaju i dozvoljeno je pitati ljude."

Urednik nedeljnika Kikindske Željko Bodrožić je izjavio da je najvažniji za disciplinovanje medija u Srbiji sam način distribucije novca iz opštinskih budžeta, dok je izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila da postoje naznake da se zakoni o dostupnosti informacija ne poštuju:

"Na svako pitanje koje postave ili građani ili mediji – se ne odgovara debatom o temi koja jeu toku, već se na različute načine utiče i priča o kredibilitetu – ili tih građana koji su postavili to pitanje, ili određenih medija."

O medijima je danas govorio i premijer Srbije Aleksandar Vučić – komentarišući rang listu Reportera bez granica na kojoj je po medijskim slobodama Srbija u odnosu na prošlu godinu pala za 13 mesta, on je kratko rekao da je u prethodnom izveštaju je skočila za 15-16 mesta i da se nada da će se slika promeniti u sledećoj godini.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Vučić je potvrdio da se u Briselu razgovaralo i o migrantima sa Kosova i dodao da je on tražio od EU da precizno kaže očekuje da Srbija uradi, da će Srbija to da uradi samo da ne bude kriva.

XS
SM
MD
LG