Linkovi

Imigracija, obrazovanje ekologija - pitanja od interesa za birače


Rano glasanje u Severnoj Karolini.
Rano glasanje u Severnoj Karolini.

U 37 saveznih američkih država je u toku rano glasanje. Milioni Amerikanaca već dolaze da glasaju kako bi izbegli gužve poslednjeg dana izbora 8. novembra. Birači u jednoj od ključnih država Severnoj Karolini ne obraćaju pažnju na oštru retoriku dva vodeća kandidata, već glasaju za onog kandidata koji obećava rešenje za probleme koji se tiču njih samih.

Skot Herik birač iz Severne Karoline požurio je da glasa na ovogodišnjim predsedničkim izborima. On kaže da je za njega veoma važno pitanje očuvanja životne sredine.

"Klimatske promene su važan faktor i Hilari Klinton zastupa slično gledište, po tom pitanju, kao ja. Izborna trka, ove godine, između demokrata i republikanaca, po mom mišljenju nije tradicionalna. Izbor ovog puta je između demokrate i neke vrste totalitariste."

Republikanac Luis Hačinson je svoj glas dao Donaldu Trampu. Njega brine gubitak poslova u sektoru proizvodnje i on podržava oštrije imigracione mere.

"Dopada mi se Trampova ideja da zatvori granice za muslimane. Ne mislim na sve muslimane, već one koji ulaze ilegalno."

Silvija Ričardson je imigrirala u Sjedinjene Države iz Afrike. Ona se ne slaže sa imigracionom politikom Donalda Trampa.

"Tramp govori kao da će sve proterati iz Sjedinjenih Država. Ne. Većina ljudi ovde su imigranti. Naravno ima onih loših koje bi trebalo proterati, ali ima I dobrih ljudi."

Studentkinja Meti Hejn glasa prvi put. Ona kaže da su, za nju, ključna pitanja prava žena i obrazovanje.

"Budućnost je na deci. Ukoliko ne dobiju čvrstu osnovu u obrazovanju, biće im teško da odrastu."

Giba MekDanijel takođe smatra da je obrazovanje jedno od važnih pitanja.Ona želi da njen sin Malik vidi da demokratija daje rezultate.

"Imam troje dece i želim da moj četrnaestogodišnji sin shvati važnost glasanja.

Malik neće moći da glasa dok ne napuni 18 godina, ali se njegova majka nada da će on do tada shvatiti da je njegovo pravo da učestvuje u demokratskom procesu.

XS
SM
MD
LG