Linkovi

Pitanja iz Vašingtona Pakistanu


Iz kompleksa u kojem se krio Osama bin Laden pešice se može stići do elitne vojne akademije u Abotabadu.
Iz kompleksa u kojem se krio Osama bin Laden pešice se može stići do elitne vojne akademije u Abotabadu.

Kuća u Abotabadu, u Pakistanu, gde je pronađen i ubijen Osama bin Laden najmanje je šest puta veća od prosečne kuće u okolini. Abotabad je vojni grad, u kojem živi veliki broj penzionisanih pripadnika pakistanske vojske – što je podstaklo pitanja o tome kako je moguće da pakistanske vlasti nisu same uspele da lociraju i uhvate Bin Ladena.

Osama bin Laden živeo je u kući vrednoj milion dolara, najmanje devet meseci. Neki stručnjaci za borbu protiv terorizma veruju da je tu živeo šest godina, od kada je kompleks izgrađen. Pet metara visok zid sa bodljikavom žicom na vrhu opasuje kuću, na čijem krovu se nalazi satelitska TV antena. Kuće u okolini deluju minijaturno u poređenju sa njom, a pešice se može stići do vojne akademije. Kako ističe bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs:

To otvara neka važna pitanja, na koja bi Pakistanci zaista trebalo da odgovore, ne samo radi nas, već zbog sebe samih“.

Zakonodavci u Vašingtonu postavljaju sopstvena pitanja.

Mislim da se Amerikanci pitaju kako je moguće da ga niko nije otkrio - da li možda postoje različite lojalnosti, ili saučesništvo nekog dela vlasti“, kaže republikanski kongresmen Petrik Mihen.

Uz sav novac koji smo potrošili, kako možemo da razvijemo odnos poverenja sa pakistanskom vladom kad imaju, kako ja to vidim, slabog predsednika i obaveštajnu službu koja ne sluša vladu“, kaže članica Predstavničkog doma Džeki Spejer.

Potrošene su zaista ogromne sume novca… Od terorističkih napada 2001, SAD su Pakistanu dale 20 milijardi dolara. Neki analitičari smatraju da je Pakistan mislio da bi novac presušio kada se uhvati Bin Laden. Drugi kažu da bi predaja Bin Ladena bila politički rizik za Pakistan.

U vladinom saopštenju ističe se da je Pakistan dao CIA-i podatke koji su pomogli da SAD identifikuju i dođu do Bin Ladena. Vadžid Šamsul Hasan je pakistanski visoki komesar u Britaniji:

Ukazali smo na te podatke američkim obaveštajcima i nismo mu dozvolili da pobegne sa te lokacije“.

Mislim da reč „saveznik“ više ne bi trebalo da se koristi“, kaže Lisa Kertis, saradnica Fondacije Heritidž. Ona ističe da Pakistan nije dovoljno tragao za najtraženijim svetskim teroristom.

To bi trebalo da ojača Obaminu poziciju u ubeđivanju Pakistana da preuzme odlučniju akciju protiv terorista za koje znamo da se i dalje kriju u toj zemlji“.

Pakistansko-američki odnosi su narušeni ranije ove godine kada je Pakistan zahtevao da SAD smanje broj napada bespilotnim letelicama i broj operativaca CIA-e u toj zemlji. Međutim, bez njih, Bin Laden možda ne bi ni bio uhvaćen.

XS
SM
MD
LG