Linkovi

Bilt: 2011 ključna za integraciju Srbije


Bilt: 2011 ključna za integraciju Srbije
Bilt: 2011 ključna za integraciju Srbije

2011. godina biće ključna za evropske integracije Balkana, zaključili su danas šefovi diplomatija Srbije i Švedske, Vuk Jeremić i Karl Bilt. U razgovoru između šefova diplomatije bilo je reči o daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji, o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o Vikiliksu.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt poručio je tokom današnje posete Beogradu da je, uprkos nekih nerešenih pitanja, Srbija ostvarila veliki napredak u pogledu evropskih integracija. Švedski diplomata je posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem rekao da će, posle dva važna sastanak koja su održana u prethodna dva dana, Evropske unija iduće nedelja održati samit posvećen proširenju Unije:

"Sada je u fokusu da se u dogledno vreme započne dijalog Beograda i Prištine – što pre to bolje. Izbori na Kosovu će biti održani za vikend i nadam da će biti fer i da će ubrzati napredak. Pažnja Evropske unije usredsređena je na to da se od te tačke krene dalje", navodi Bilt.

Kako je rekao ministar spoljnih poslova Srbije 2011. godina biće ključna za evropske integracije Srbije i regiona. Po rečima Jeremića naredne godine Srbija preuzima predsedavanje u tri ključne regionalne organizacije i usmeriće svoju regionalnu politiku ka normalizaciji i stabilizaciji prilika na Balkanu i ubrzanju evropskih integracija:

"Iako nas sve zajedno u 2011-toj očekuje teška ekonomska godina, nadam se da će 2011. biti upravo ta godina u kojoj su pređene neke linije sa kojih više nema povratka, pre svega što se tiče evropskih integracija. A cilj Srbije je dobijanje zvaničnog statusa kandidata", kaže Jeremić.

Od švedskog diplomate novinari su tražili i objašnjenje o dokumentima koje je objavio Vikiliks i pitali da li su evropski partneri ili SAD ikada tražili od Švedske da Srbiji objasni da ne može da pobedi povodom Kosova i uđe u Evropsku uniju. Bilt je odgovorio da EU u ovom trenutku najviše zanima predstojeći dijalog Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG