Linkovi

Dodik: Referendum nije neophodan


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom susreta u Banjaluci
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom susreta u Banjaluci

Referendum u Republici Srpskoj nije neophodan pošto su najviši zvaničnici Evropske Unije izrazili spremnost da se angažuju na otvaranju strukturalnog dijaloga o funkcionisanju pravosuđa u BiH. Poručio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton. Ešton je,s tim u vezi, najavila održavanje prvog sastanka u Banjaluci u okviru dijaloga o pravosuđu kojim će predsjedavati komesar Štefan File.

Republika Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je Evropska Unija spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o funkcionisanju pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Poručio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, precizirajući da vjeruje da u Evropskoj Uniji ima kredibilnog sagovornika koji ne samo da je prihvatio zabrinutost Republike Srpske u vezi funkcionisanja pravosuđa već je spreman da sav svoj kredibilitet uloži u taj proces.

"Ovim su stvorene sve pretpostavke pa referendum sada i nije neophodan. Na osnovu ove ponude ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predloži odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju.Vjerujem da bih mogao dobiti podršku od naše skupštine"

Ketrin Ešton je izrazila zadovoljstvo činjenicom da će, kako je istakla, prijetnje referendumom biti uklonjene najavljujući otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcionisanju i radu pravosuđa u Bosni i Hercegovini ,odnosno, aktiviranje institucionalnog mehanizma Evropske Unije pomoću koga se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama koje se nalaze procesu proširenja.

"Pozdravljamo vašu spremnost u prihvatanju ovog dijaloga i, kao što znate, angažovanje Evropske unije ne može biti uslov. Mi se slažemo da je najbolju put naprije konstruktivni dijalog. Ja se zaista radujem i iščekujem taj dijalog".

Ešton je, s tim u vezi, najavila da će na kraju konstruktivnog dijaloga Evropska komisija dati preporuke za rješavanje najurgentnijih nedostataka u pravosuđu.

"S obzirom na značaj pravne države u procesu pristupanja EU, hitno ispunjavanje tehničkih preporuka u sektorima pravosudja biće isključivi interes i prioritet u celokupnoj strategiji integrisanja BiH u EU."

Ketrin Ešton je izrazila očekivanja da će dijalog ,kako je istakla, iznjedriti rješenja za konkretne probleme i ponovo vratiti Bosnu i Hercegovinu na evropski put.

Ketrin Ešton je kasnije u Sarajevu razgovarala sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem i savetnicima druga dva člana Predsedništva. Ona je svoje sagovornike obavestila o spremnosti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da povuče odluku o referendumu, rekavši da je to "ispravna odluka", kao i da sve odluke "treba da budu donesene putem političkog dijaloga".

Ešton je naglasila da će Evropska unija će olakšati strukturalni dijalog kada je reč o problemima pravosudja na nivou BH". Visoka predstavnica se u Sarajevu sastala i sa predsednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom i zamenikom predsednika Stranke demokratske akcije Asimom Sarajlićem, sa kojima je razgovarala o političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG