Linkovi

UCI zataškavao doping


Lens Armstrong na Trci oko Francuske 2001. godine.
Lens Armstrong na Trci oko Francuske 2001. godine.

Nezavisna komisija je zaključila da su najmanje dvojica bivših predsednika Međunarodne biciklističke unije (UCI) pomogla u skrivanju upotrebe dopinga američkog bicikliste Lensa Armstronga.

Nezavisna komisija za reformu biciklizma saopštila je da osramoćeni američki biciklista Lens Armstrong ne bi osvojio sedam Trka oko Francuske da zvaničnici nisu zataškavali rezultate testiranja, koji su pokazivali da je uzimao nedozvoljena stimulativna sredstva.

Komisija je zaključila da su najmanje dvojica bivših predsednika Međunarodne biciklističke unije (UCI) - Hajn Ferbrugen i Pet Mekvejd - pomogli u skrivanju Armstrongove upotrebe dopinga.

Posle istrage, koja je trajala godinu dana, komisija je saopštila da je biciklistička unija "izuzela Armstronga od pravila, nije ga dovoljno testirala uprkos sumnjama i da ga je javno podržavala kada bi bio optuživan za navodno uzimanje dopinga".

43-godišnji Armstrong, koji sada priznaje da je koristio nedozvoljena sredstva, decidirano je odbacivao optužbe za prevaru u periodu od 1999. do 2005. godine, kada je osvajao zahtevnu trku kroz francuske Alpe, s ciljem u Parizu. Svetska antidoping agencija doživotno je zabranila Armstrongu da se bavi biciklizmom, ali on sada pokušava da promeni tu odluku.

XS
SM
MD
LG