Linkovi

Bezbednost - ključna reč samita u Bratislavi


Slovački premijer Robert Fico, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završetku samita u Bratislavi.
Slovački premijer Robert Fico, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završetku samita u Bratislavi.

Po prvi put nakon Brexit-a i zahladjenja odnosa sa Turskom evropski lideri su se sastali u Bratislavi svjesni da način funkcionisanja Unije kakav je bio do sada može samo da generira nove krize. Slažući se sa dramatičnim upozorenjem predsjednika Evropske komisije Junckera da će narednih dvanest mjeseci biti ključno za opstanak, oni su poručili: nikad više izbjeglički haos, nikad više strah i zebnja Evropljana.

Evropski lideri su u Bratjislavi bili pragmatični - umjesto da se bave svadjama i medjusobnim optužbama, bavili su se sve kraćom listom onoga što ih spaja. A na vrhu te liste je briga za bezbjednost. Zato nije bilo teško postići konsenzus oko mjera kojima bi se ojačale vanjske granice i koje bi umirile skeptike u poteze Brisela,
skoncentrisane uglavnom na evropskom istoku. Sam domaćin skupa, slovački premijer, na čelu je onih koji su potkopavali obavezne kvote prijema izbjeglica, uzimajući njih tek stotinjak, i to isključivo hrišćane.

Njega, kao i njegove madjarske, češke i poljske kolege bi trebala da zadovolji odluka da se oko Unije napravi zid od patrola, kamera i žičanih prepreka, a već sa sastanka je poručeno da će stotinjak miliona eura otići Bugarskoj kako bi podigla ogradu prema Turskoj. Za prvog čovjeka Evropskog savjeta to je jedini način da se vrati sada ozbiljno ugroženi Šengen...

"Nikada više nećemo dozvoliti nekontrolisani talas izbjeglica iz prošle godine, imaćemo punu kontrolu granice i vratiti Šengen. Odlučni smo da nasravimo saradnju sa Turskom i Zapadnim Balkanom, afričkim zemljama, učinićemo sve što je potrebno kako bi naše članice imale bolju unutrašnju sigurnost i borile se protiv terorizma, a hitan prirotet nam je puna saradnja bezbjednosnih službi i razmjena informacija", naveo je Tusk.

Bezbjednost je dakle bila ključna riječ summita u Bratislavi - na tom tragu je i obećanje da će se narednih dana pažljivo vidjeti u kolikoj mjeri Lisabonski sporazum daje prostora i za vojnu saradnju članica Unije, da bi lideri u decembru eventualno objavili formiranje evropskih snaga sa jednim, evropskim komandnim mjestom.

Šef evropske izvršne vlasti, Junker bi trebao da bude zadovoljan rezultatom summita u Bratislavi - dobio je pozitivan odgovor na zahtjeve koje je iznio tek par dana prije pred EP, koji sadrže i krake naprijed kada je riječ o ekonomskom rastu i hitnoj potrebi da se zaposli armija mladih kojima još uvijek nije pruzena šansa...

"Veliko mi je zadovoljstvo da je jednoglasno prihvaćena digitalna agenda, neophodna za modernizaciju Evrope, neophodna za ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta. Istog dana kada sam se obratio Parlamentu, Evropske komisija je usvojila brojne inicijative, nacrte zakona i pravila, što bi trebalo otvoriti put za budućnost kontinenta", istakao je Junker.

Niko na samitu nije postavljao pitanje zašto je za radnim ručkom prazna stolica za britanskog predsatvnika, ali svi su, barem na riječima, voljni da učine sve kako se ne bi ispraznila još neka stolica za evropskim stolom...

XS
SM
MD
LG