Linkovi

Bez dogovora sa KFOR-om


Komandant KFOR-a, Erhard Drevs, kod barikada postavljenih na graničnom prelazu Brnjak, 19. oktobra 2011.
Komandant KFOR-a, Erhard Drevs, kod barikada postavljenih na graničnom prelazu Brnjak, 19. oktobra 2011.

Predstavnici Srba sa severa Kosova nisu uspeli da se dogovore sa KFOR-om o omogućavanju slobode kretanja medjunarodnim snagama u ovom delu Kosova. Glavni razlog što današnji sastanak nije urodio plodom je, kako kaže predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, taj što je KFOR postavio novi uslov, a to je da se i pripadnicima EULEKS-a omogući sloboda kretanja na severu Kosova. Predstavnici srpskih opština razočarani su ishodom sastanka i najavili su da barikade na magistralnim putevima na severu Kosova ostaju.

Na sastanku na kome su pored zamenika komandanta KFOR-a Johana Luifa prisustvovali i predstavnici EULEKS-a, UNMIK-a i OEBS-a, predsednici opština Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica ponudili su KFOR-u, kako su istakli, slobodu kretanja za snabdevanje njihovih vojnika na severu Kosova po planu koji KFOR predloži. Medjutim po rečima Slaviše Ristića, predstavnik KFOR-a nije želeo da o tome uopste da razgovara.

Do juče su insistirali da imaju nekakvu vrstu komunikacije kako bi mogli da snabdevaju svoje vojnike, danas su ultimativno ispostavili zahtev da se na isti način kao i njima omogući prolaz i pripadnicima EULEKS-a. Mi nismo mogli da to prihvatimo i sastanak smo završili sa našom ponovnom konstatacijom da mi na osnovu odluka naših Skupština očekujemo poziv KFOR-a da nam prema odredjenom planu najavi prolazak radi snabdevanja svojih vojnika”, rekao je Ristić.

Ristić je istakao da su predsednici opština u razgovoru sa KFOR-om ponudili predlog rešenja koje bi i pripadnicima EULEKS-a omogućilo potpunu slobodu kretanja na severu Kosova, ali da KFOR i to nije prihvatio.

Za to je potrebno da ispune samo jedan uslov, da vrate albanske carinike i takozvanu pograničnu policiju sa administrativnih prelaza i ne da će samo biti omogućena njihova sloboda kretanja već da će prestati i razlozi za postojanje barikada na severu Kosova. Medjutim odgovor predstavnika KFOR-a je bio da oni nemaju mandat da to učine”, kazao je Slaviša Ristić

Pre sastanka predsednika opština sa predstavnicima KFOR-a u Zubinom potoku je održana zajednička sednica Skupština opština sa severa Kosova, gde su odbornici zadužili svoje predsednike da u razgovoru sa KFOR-om pronadju rešenje za snabdevanje vojnika na severu Kosova.

Osim ovog odbornici su doneli jos šest zaključaka o situaciji na severu Kosova. Zahtevaju povratak na stanje pre 25. jula. Traži se formiranje nezavisne komisije pod mandatom UN-a koja bi ispitala dogadjaje na Jarinju 27. septembra.

Skupstine opština sa severa Kosova ne prihvataju da se na severu primenjuju dogovori Beograda i Prištine jer su, kako je navedeno, štetni po interese srpskog naroda.

Od države Srbije je zatraženo da opozove saglasnost o rasporedjivanju EULEKS-a na Kosovu i da se ponovo aktivira misija UNMIK-a.

U jednom od zaključaka se zahteva da država Srbija i Savet bezbednosti UN-a obezbede povratak dela srpske vojske i policije na severu Kosova. Svi zaključci na zajedničkoj sednici četiri skupština sa severa Kosova usvojeni su jednoglasno.

XS
SM
MD
LG