Linkovi

Bernanki: Evropski problemi bi mogli da pogode SAD


Predsednik federalnih rezervi, Ben Bernanki svedoči pred zajedničkim odborom Američkog kongresa za ekonomiju, Vašington, 7. jun 2012.
Predsednik federalnih rezervi, Ben Bernanki svedoči pred zajedničkim odborom Američkog kongresa za ekonomiju, Vašington, 7. jun 2012.

Predsednik federalnih rezervi upozorio na moguće negativne posledice dužničke krize i drugih problema u zemljama EU

Šef američke centralne banke, Ben Bernanki izjavio je da bi evropski finansijski problemi mogli da se „preliju preko Atlantika“ i pogode američku ekonomiju. Bernanki je rekao da su ekonomski problemi u Evropi već usporili američki izvoz, naneli štetu biznisima i umanjili poverenje potrošača, kao i da opterećuju američka finansijska tržišta i institucije:

„Situacija u Evropi sadrži značajne rizike za američki finansijski sistem i mora da bude pažljivo praćena. Kao i uvek, federalne rezerve će biti spremne da preduzmu akciju da bi zaštitile američki finansijski sistem i ekonomiju,“ naglasio je Bernanki.

On je dodao da će federalne rezerve pažljivo pratiti evropska nastojanja da se reše dužnička kriza i druga pitanja, ali nije nagovestio nikakve specifične mere.

Američka centralna banka je pre dve godine smanjila osnovnu kamatnu stopu gotovo na nulu da bi olakšala kompanijama uzimanje kredita, a time i podstakla otvaranje novih radnih mesta. U dva navrata federalne rezerve su otkupile znatne količine obveznica da bi održale pod kontrolom dugoročne kamatne stope. Mediji su ovih dana spekulisali da je moguća još jedna runda takozvanog „kvantitativnog olakšanja“, ali Bernanki nije naveo nikakve konkretne poteze u tom smislu.
XS
SM
MD
LG