Linkovi

Bernanki: Mere SAD korisne za sve


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki
Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki

Šef Federalnij rezervi rekao je da mere koje preduzimaju SAD jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast

Predsednik američkih Federalnih rezervi, Ben Bernanki, na konferenciji pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Tokiju, odbacio je tvrdnje da su mere koje preduzima Centralna banka za ublažavanje monetarnih problema, štetne za ekonomije u usponu.

On je danas rekao da mere koje preduzimaju Sjedinjene Države jačaju američku ekonomiju, ali su korisne i za globalnu ekonomiju, jer podstiču rast i obezbeđuju snažnija robna tržišta u razvoju.

Pojedini svetski zvaničnici kritikuju politiku Federalnih rezervi, tvrdeći da izuzetno niske kamatne stope u Sjedinjenim Državama daju američkoj trgovini prednost, snižavajući vrednost dolara. Jeftiniji dolar znači i jeftiniju američku robu u inostranstvu.

Federalne rezerve već nekoliko godina održavaju ultra niske kamatne stope, što američkoj ekonomiji donosi hiljade milijardi dolara i stimuluiše rast. Federalne rezerve su prošlog meseca odlučile da upumpavaju 40 milijardi dolara mesečno u američku ekonomiju pogođenu visokom nezaposlenošću.

Bernanki je naglasio da se vrednost američkog dolara nije mnogo menjala u odnosu na vrednost valuta ekonomija u usponu, tokom produženog perioda olakšavanja kreditnih uslova Federalnih rezervi.
XS
SM
MD
LG