Linkovi

25. godišnjica pada berlinskog zida


Posetioci ispred Brandenburške kapije, Berlin, Nemačka, 9. novembar, 2014.
Posetioci ispred Brandenburške kapije, Berlin, Nemačka, 9. novembar, 2014.

Nemačka danas slavi 25. godišnjicu pada berlinskog zida. Kancelarka Angela Merkel je tom prilikom pohvalila hrabre ljude koji su pomogli u njegovom rušenju.

Nemačka liderka je bila na čelu nekoliko današnjih dogadjaja uključujući polaganje ruže na jednom od nekoliko preostalih komada berlinskog zida u znak sećanja na one koji su umrli u pokušaju da pobegnu na Zapad.

U govoru tokom glavne memorijalne ceremonije, Angela Mekel je rekla da nam je "pad zida pokazao da se snovi mogu ostvariti." Ona je taj zid nazvala "simbolom državnog maltretiranja uklesanog u betonu" koji je "milione ljudi doveo do granice izdržljivosti."

Današnje ceremonije u glavnom gradu Nemačke počele su zvucima trube, kojima se evociraju trube kojima su, po Bibliji, srušeni zidovi Jerihona.
Aktuelni i bivši svetski lideri obeležavaju ovu priliku upozorenjima na dalje podele medju velikim silama.

Predsednik Barak Obama je izdao saopštenje u kojem navodi da su akcije Rusije protiv Ukrajine podsećanje da Evropa "ima još toga da uradi da bi bila celovita, slobodna i u miru."

Berlinski zid je delio glavni grad Nemačke i postao otelotvorenje Hladnog rata, u kojem su se na jednoj strani posle Drugog svetskog rata našli Sjedinjene Države i njihovi saveznici, a na drugoj Sovjetski Savez.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je juče rekao da je svet sada na ivici "novog hladnog rata", koji je, kako neki smatraju već u toku. Tokom jedne od ceremonija kojima je obeležena godišnjica pada Berlinskog zida, Gorbačov je rekao da je "krvoproliće u Evropi i na Bliskom istoku u trenutku prekida dijaloga izmedju velikih sila izvor velike zabrinutosti."

XS
SM
MD
LG