Linkovi

Pola veka Berlinskog zida


Jedan posetilac dodaje foto-aparat drugom kroz rupu u jednom od preostalih delova berlinskog zida
Jedan posetilac dodaje foto-aparat drugom kroz rupu u jednom od preostalih delova berlinskog zida

Nemačka je danas obeležila pet decenija podizanja "Berlinskog zida", koji je skoro 40 godina delio Berlin i postao jedan od simbola Hladnog rata.

Tačno u podne po lokalnom vremenu, Berlinci su minutom ćutanja odali poštu onima koji su izgubili život pokušavajući da pobegnu iz jednog u drugi kraj današnje nemačke prestonice. Tokom ceremonije, kojoj su između ostalih prisustvovali i predsednik države Kristijan Vulf i nemačka kancelarka Angela Merkel, gradonačelnik Berlina Klaus Voverajt rekao je da podizanje zida pre 50 godina mora da bude stalni podsetnik na potrebu očuvanja slobode i demokratije.

Posle kapitualcije nacističke Nemačke u maju 1945, saveznici koji su pobedili u Drugom svetskom ratu podelili su zemlju na četiri okupacione zone. Američki, francuski i britanski sektor postali su Zapadna Nemačka, dok je sovjetski sektor postao Istočna Nemačka.

Na današnji dan, 13. avgust 1961. vlasti komunističke Istočne Nemačke naredile su da svi prelazni punktovi iz Istočnog u Zapadni Berlin budu zatvoreni bodljikavom žicom, koja je posle ojačana betonom. Zid je podelio ulice i četvrti, rasturio porodice i prijateljstva, a namena mu je bila da spreči stanovnike Istočnog da prelaze u Zapadni Berlin. Kasnije, 161 kilometar dugi zid sastojao se od 45 hiljada betonskih blokova i imao desetine stražarskih osmatračnica.

Istoričari tvrde da je 125 ljudi stradalo pokušavajući da pređe preko zida iz komunističkog Istočnog Berlina, ali neki stručnjaci veruju da je broj žrtava znatno veći, s obzirom da su stražari Istočne Nemačke imali naredbu da pucaju i ubiju svakog koga primete da pokušava da pobegne.

U junu 1987. američki predsednik Ronald Regan održao je govor u Berlinu tokom kojeg je uputio izazov tadašnjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu da "sruši zid".

U novembru 1989, stanovnici Istočne Nemačke su srušili zid i vladu komunističke države, a dve Nemačke ponovo su se ujedinile 3. oktobar 1990. godine.

XS
SM
MD
LG