Linkovi

Beograd uz Parižane i Šarli Ebdo


Skup podrške francuskom satiričnom listu Šarli Ebdo.
Skup podrške francuskom satiričnom listu Šarli Ebdo.

Ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu večeras je održan skup podrške i solidarnosti sa novinarima i karikaturistima koji su ubijeni u terorističkom napadu na list Šarli Edbo u Parizu.

Kao i širom sveta i u Srbiji je danas izražena snažna podrška i saosećajnost sa žrtvama teškog terorističkog napada na satirični nedeljnik Šarli Ebdo u Parizu. U centru Beograda je održan skup podrške poginulima u Parizu.

Ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu večeras je održan skup podrške i solidarnosti sa novinarima i karikaturistima koji su ubijeni u terorističkom napadu na list Šarli Edbo u Parizu. Prostest je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, skup je počeo minutom ćutanja za žrtve napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika, novinari su razvili transparent na kojem je pisalo: Stop ubijanju novinara, a učesnici su palili sveće koje su sačinile natpis: "Je suis Charlie":

"Ovo nije samo pucanj u naše kolege, već i u demokratiju, slobodu izražavanja i naše pravo da obaveštavamo građane o svemu što se dešava u svetu. Podsetiću vas, u prošloj godini je ubijeno 118 novinara – zausta-vimo nasilje nad novinarima, pokažimo da smo solidarni", poručio je Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a.

Otpravnik poslova francuske ambasade u Beogradu Fransoa Bone je, povodom tragedije u Parizu ocenio da je napad na nedeljnik Šarli Ebdo jedan od najgorih i najnasilnijih u Francuskoj u proteklih nekoliko decenija. Kako je rekao Bone, ovaj satirični časopis nije slučajno odabran za napad, jer su nedeljnik i njegovi novinari poznati kao borci protiv svih vrsta ekstremizma i netolerancije. Takav uređivački stav bio je nepodnošljiv onima koji su odgovorni za napad u kojem je ubijeno 12 ljudi, rekao je Bone:

"Ovo je tragedija za porodice ubijenih i za celu Francusku, ali je još više tragedija za slobodu izražavanja i slobodu medija."

U ambasadi Francuske u Beogradu danas je otvorena knjiga žalosti povodom terorističkog napada na redakciju nedeljnika Šarli Ebdo, a ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je upisujući se u knjigu žalosti iz-razio saučešće povodom gnusnog terorističkog napada u Parizu. Predsednik SDS-a Boris Tadić je, uz osudu napada, napisao da napad na Šarli Ebdo predstavlja ne samo ugrožavanje bezbednosti građana Evrope, nego i napad na ljudske slobode i slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG