Linkovi

Parada ponosa održana bez incidenata


Parada ponosa u Beogradu
Parada ponosa u Beogradu

Peta po redu parada ponosa u Beogradu protekla je danas bez incidenata - učesnici ovogodišnjeg prajda su se okupili na Slaviji, zatim su se prošetali kroz centar grada do Trga Republike, gde održan i koncert. Atmosfera pre i za vreme samog prajda bile je drugačije nego proteklih godina - bez napetosti i pretnji.

Pod sloganom “Ljubav menja svet” danas je u Beogradu održana parada ponosa – kroz centar grada, od Slavije do Trga Republike bez incidenata je prošetalo je više stotina učesnika parade. Skup je obezbeđivao veliki broj policajaca, ulice u centru grada su od jutra bile blokirane, a ceo prostor je nadletao i jedan policijski helikopter

Učesnike Prajda, koji su šetali, veselili, igrali, nosili zastave dugi-nih boja, povremeno su sa terasa obližnjih zgrada pozdravljali stanovnici Beograda, dok je na jednoj terasi na Terazijama bila istaknuta srpska zastava sa četiti 'S', uz transparent "rekriminalizujte sodomiju".

Sam početak prajda i šetnju proglasila je kuma parade, poznata glumica Mirjana Karanović, čestitkom svima koji su odlučili da žive u skladu sa sobom i onima koji danas učestvuju u Paradi u znak podrške:

"Vi se sada borite ne samo za sebe, već i za sve ljude koji su na bilo koji način diskriminisani. Bilo zbog svog seksualnog identiteta, zbog svog porekla, vere, boje kože, zbog svoje telesne ili mentalne neprilagođenosti i posebnosti."

I na ovogodišnjoj paradi ponosa bilo je jako malo predstavnika države – uz šeficu pregovaračkog tima Srbije Tanju Miščević, skupu su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, prvi član Vlade Srbije deklarisana kao gej, koja je uz čestitke organizatorima istakla da je najvažnije da se Beogradu treći put za redom održava Parada ponosa:

"Već treća godina da dolazi neko iz Vlade. Mislim da su to ozbiljni pomaci, da se stvari pacifikuju, i čini mi se da danas nema toliko tenzija u gradu i da nije bilo toliko tenzije u medijima. Da li je super? Nije. Da li je bolje? Bolje je."

Organizatori ovogodišnje Parade ponosa su istakli da je to istorijska šetnja, jer se prvi put u Srbiji odvija od Slavije do Trga Republike, srca Beograda "gde joj je i mesto". Oni su ocenili da je ovo bio prvi pravi prajd, onakav kakav bi i trebalo da bude:

"Ove godine po prvi put nije bio fokus samo na prajdu, nije bio fokus na nekoj bezbednosti. Po prvi put smo pokrenuli rešavanje nekih značajnih pitanja koja postoje. Ne samo sa Ministarstvom u kome je gospođa Ana Brnabić. Tu postoje par stvari čije je rešavanje pokrenuto – to su pravne posledice promene pola, potvrde o slobodnom bračnom statusu. Sa parlamentom je dogovoreno i već je počeo rad na Deklaraciji protiv homofobije", istakao je Goran Miletić.

"To je bila naša ideja svih ovih godina – da parada ponosa postane sastavni deo ovog grada, kao i različite druge manifestacije. A ne strah, trepet i pretnje. Idemo polako ka tome, hvala svima koji su nam pomagali, hvale medijima, hvala ljudima iz institucija koji su imali dobru volju.", rekao je Boban Stojanović.

Uz predstavnike diplomatske zajednice u Beogradu, današnjoj Paradi ponosa prisustvovalo je i nekoliko poslanika i lidera opozicije. A učesnicima beogradske parade su se obratili dvoje aktivista iz Turske, predstavnici Istanbul Prajda Baren Azizi i Gorkem Umerić, koji je rekao da su tu jer se ne plaše, već zato što su ponosni i jaki. On je pozvao okupljene da zvižducima izraze bunt protiv predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana i da odaju poštu ubijenoj turskoj transeksualki.

XS
SM
MD
LG