Linkovi

Beograd: Nastaviti dijalog


Učesnici panela o pregovorima Beograd - Priština, Beograd, 7. decembar 2011.
Učesnici panela o pregovorima Beograd - Priština, Beograd, 7. decembar 2011.

U očekivanju petka i odluke šefova evropskih država o kandidaturi Srbije, u Beogradu svakodnevno raste atmosfera napetosti i nade da bi odgovor mogao da bude pozitivan. Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je izjavio da Srbija zaslužuje status kan-didata s obzirom da su ispunjeni uslovi, to jest da je dijalog nastavljen i da se radi na pri-meni dogovorenih rešenja.

Treba sačekati odluku šefovi država i vlada 27 članica Unije na samitu 9-tog decembra, rekao je Dežer učestvujući u radu Stalne konferencije gradova i opština i dodao da je Evropska Komisija otišla korak dalje i predložila i mogućnost otvaranja pregovora ukoliko se napreduje u dijalogu Beograda i Prištine:

"Ne može se sakriti činjenica da se odluka donosi u vrlo kompleksnom, sa velikim tenzija na terenu i sa povređenim građanima i vojnicima Kfora. Ali treba se nadati da će sada, kada je pronađeno političko rešenje o integrisanom upravljanju prelazima, doći do smirivanja tenzija i uklanjanja barikada, pogotovu kada su izgubile svoj smisao."

A na današnjoj panel diskusiji o pregovorima u Briselu je ocenjeno da je dijalog Beograda i Prištine istorijski proces i da mora biti nastavljen i posle 9-tog decembra:

"Pregovarački proces nikako ne sme da stane. On može da bude većeg ili manjeg intenziteta, frekventniji ili manje frekventan, može da ima ozbiljne ili manje ozbiljne teme. Ali je važno da pravilan izbor tema omogući da ovaj proces teče," izjavio je Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Po oceni direktora Centra za novu politiku Vladimira Todorića, najveći problem u dijalogu je kako uključiti Srbe sa severa Kosova u ceo proces:

"Ako nam treba sto sa četiri strane, onda će verovatno i Robert Kuper moći da nađe odgovorajućeg stolara da napravi taj model. Ali isključivanje iz procesa strane od koje zavisi implementacija nije način da se postigne uspeh dialoga – ne samo na papiru, nego i u realnosti."

Kako smatra Leon Malazogu iz Projekta za etničke odnose Kosova iz Prištine, kosovske vlasti treba da započnu dijalog i sa Srbima sa severa Kosova. Po njegovoj oceni dijalog Beograda i Prištine možda nije idelan, ali je početak saradnje koja će možda do-neti nešto što će da poboljša život ljudi na Kosovu:

"Nije interes Prištine da Srbija ne ide u EU, a nije ni interes Srbije da Kosovo ostane izolovano – iako se možda i danas još tako gleda."

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović je izjavila da Srbiji pripada status kandidata za prijem u EU i da odluka koju će 9. decembra doneti Savet EU ne može bitno uticati na sudbine građana Srbije. Odluka Saveta EU 9. decembra neće biti 'Dan D' za Srbiju koja će nastaviti svoj evropski put, predsednica parlamenta.

XS
SM
MD
LG