Linkovi

"Ne da(vi)mo Beograd"


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali na prezentaciji prvih objekata projekta „Beograd na vodi” na 26. Međunarodnom sajmu nekretnina (MIPIM) u Kanu (beograd.rs)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali na prezentaciji prvih objekata projekta „Beograd na vodi” na 26. Međunarodnom sajmu nekretnina (MIPIM) u Kanu (beograd.rs)

Akademija arhitekture Srbije i inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" zatražili su ispred Skupštine grada obustavljanje projekta "Beograd na vodi", dok je gradonačelnik saopštio da je počela registracija zainteresovanih za kupovinu stana

Dve priče o projektu Beograd na vodi - sa jedne strane arhitekte traže zaustavljanje ove investicije, sa druge gradonačelnik Siniša Mali da je počela registracija zainteresovanih za kupovinu stana u kulama Beograda na vodi.

Akademija arhitekture Srbije i inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare ispred Skupštine grada obustavljanje projekta "Beograd na vodi". Taj prostor treba vratiti pod jurisdikciju generalnog plana i napraviti park sa ogromnim šetalištem, gde bi uživali Beograđani i njihovi gosti, rekao je član Akademije Dragoljub Bakić.

Po njegovim rečima, za opremanje infrastrukture treba mnogo više od 300 miliona evra, kako ističu vlasti. Za rešenje problema saobraćaja i igradnju metroa, mosta, obilaznice, nove autobuske stanice, izmeštanje teretnog saobraćaja potrebno je devet milijardi evra, rekao je Bakić:

"Tamo je 160 objekata. Ima više od 30 kula većih od 100 metara. Ima jedna 220 metara. Sve to na prostoru od 100 hektara. To je takva gustina, i takva spratnost, i takav broj kvadrata, da jednostavno taj prostor tu investiciju ne može da konzumira."

Kako je rekao Dobrica Veselinović iz incijative "Ne da(vi)mo Beograd" do sada je više od 2.000 građana podnelo primedbe na plan projekta “Beograd na vodi”, a moguće je i da ova organizacija predloži referendum na kom bi se građani izjasnili o "Beogradu na vodi":

"Ovaj čin okupljanja ispred gradske Skupštine je simbolički čin, koji treba da pokaže da gradski oci ne slušaju potrebe građana, iako je to, u stvari, jedna simulacija demokratske procedure."

A gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da je počela registracija zainteresovanih za stanove u dve rezidencijalne kule u okviru “Beograda na vodi” i da nije reč o prodaji, kako je najavio prošle nedelje sa sajma u Kanu.

Mali je objasnio da se zato ne može govoriti o tome koliko će koštati kvadrat stana u dve kule, a cilj registracije je da investitor ispita tržište i vidi koliko je zainteresovanih kupaca i za koje vrste stanova, kako bi se projekat eventualno promenio, dodao je Siniša Mali.

XS
SM
MD
LG