Linkovi

Dačić: Dijalog jedino rešenje


Premijer Srbije Ivica Dacic i predsednik Kipra Dimitris Hristofjas konstatovali su danas u Beogradu saglasnost o fundamentalnim regionalnim i medjunarodnim pitanjima.
Premijer Srbije Ivica Dacic i predsednik Kipra Dimitris Hristofjas konstatovali su danas u Beogradu saglasnost o fundamentalnim regionalnim i medjunarodnim pitanjima.

Ne postoji drugi način za rešenje kosovskog problema osim dijaloga, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, komentarišući miting u Kosovskoj Mitrovici.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio danas da se rešenje kosovskog problema traži na osnovu platforme i rezolucije usvojene u Skupštini Srbije i da, ukoliko neko zna drugi način - treba da ga predloži. U Beogradu je boravio predsednik Kipra Dimitris Hristofjas i predstavnici kiparske vlade.

Ne postoji drugi način za rešenje kosovskog problema osim dijaloga, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, komentarišući miting u Kosovskoj Mitrovici na kome su Srbi sa severa Kosova pozvali da se odbace svi sporazumi postignuti u dijalogu Beograda i Prištine i prekinu pregovori.

Posle razgovora sa predsednikom Kipra Dimitrosom Hristofjasom, koji je danas posetio Beograd, Dačić je podsetio da je Skupština Srbije usvojila rezoluciju u kojoj jasno stoji da će Srbija poštovati sve do sada postignute sporazume sa Prištinom i da se dijalog mora nastaviti:

“Niko ne želi niti hoće da uspostavlja bilo kakvu granicu. Želi se da se nađe praktično rešenje na osnovu platforme i rezolucije koja je usvojena u Skupštini Srbije. Ne vidim drugi način za ostvarivanje tih ciljeva osim dijalogom. Ako neko zna drugi, efikasniji način, trebalo bi da ga predloži”, poručio je Dačić.

Predstavnici vlada Srbije i Kipra su danas potpisali tri sporazuma o saradnji, a najavljeno je da će na sledećem sastanku u Nikoziji biti potpisati i drugi sporazumi.

A predsednik Kipra Dimitris Hristofjas je istakao podršku evropskom putu Srbije i poručio da Srbija može da računa na Kipar kao na svog ambasadora u Evopskoj uniji:

“Kipar podržava proces političkog dijaloga Beograda i Prištine, nadajući se da će rezutat tog procesa dovesti do iznalaženja obostrano prihvatljivog rešenja kosovskog problema. Ukoliko se to desi, nesumnjivo će pomoći evropskoj perspektivi Srbije.”

Direktor u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Pjer Mirel, koji je u Beogradu razgovarao sa srpskim zvaničnicima o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma je izjavio da je impresioniran velikim brojem reformi koje se sprovode u Srbiji:

Moram da kažem da sam vrlo impresioniran velikim brojem reformi koje su u toku ili su u priremi kroz strategije i akcione planove. Impresioniran sam još jednim aspektom – otvorenošću za razgovore o svim pitanjima.”

A tokom dana srpski premijer je posetio Sarajevo gde je, učestvujući u radu regionalnog foruma za migracije, azil i izbeglice, poručio da je Srbija spremna da se, osim na nacionalnom, problemu migracija posveti i na regionalnom nivou.

Tokom boravka u Sarajevu Ivica Dačić se sastao i sa najvišim zvaničnicima BiH – predsedavajućim Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsedavajućim Veća ministara Vjekoslavom Bevandom. Tokom ovih razgovora potvrđena je zajedničku opredeljenost dve zemlje za evropski put i članstvo u EU i ocenjeno je da svaka poseta predstavnika dve zemlje pokazuje napredak u međusobnim odnosima.
XS
SM
MD
LG