Linkovi

Žestoka rasprava uoči govora izraelskog premijera


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

U Vašingtonu jača rat rečima povodom odluke izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da prihvati poziv da se sledeće nedelje obrati Kongresu, čije vodjstvo se o tome nije prethodno konsultovalo sa Belom kućom, što je uobičajena praksa.

Savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs je nedavno osudila tu odluku što je dovelo do novih pitanja o stanju odnosa Sjedinjenih Država sa svojim glavnim saveznikom na Bliskom istoku.

Osuda Netanjahuovog govora u Kongresu, koju je u razgovoru sa poznatim novinarom Čarlijem Rouzom izrekla savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, je do sada najoštrija reakcija administracije.

„Sa obe strane je sada ubačena doza stranačke surevnjivosti što nije samo nepoželjno, već je i destruktivno za naše odnose.“

Sa stanovišta administracije, u pitanju je činjenica da je poziv Benjaminu Netanjahuu potekao ne od predsednika Obame već od njegovih protivnika u Kongresu, predvodjenom republikancima. Zvaničnici Bele kuće su podržali izjavu Suzan Rajs ističući da bi odnosi sa Izraelom trebalo da budu iznad stranačke politike.

„Postoji duga tradicija u Sjedinjenim Državama - da se naši odnosi sa Izraelom ne svode na medjustranačke odnose“, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Izjava Suzan Rajs je do sada najjasnija potvrda nivoa uznemirenosti administracije, kako neki smatraju, da sada najgorim stanjem u američko-izraelskim odnosima. Spremnost predsednika Obame da pregovara sa Iranom je jedan od razloga za nesuglasice, ali je već više godina očigledno da se Obama i Netanjahu ne slažu baš najbolje.

Ipak se smatra da su američko –izraelski odnosi suviše važni da bi doživeli neuspeh. Predsednik Obama je nastavio kontinuiranu vojnu podršku jevrejskoj državi, uključujući finansiranje takozvane „gvozdene kupole“, protivraketnog sistema koji presreće rakete lansirane iz Pojasa Gaze. Problemi potiču od niza različitih okolnosti, kaže bivši zvaničnik Stejt departmenta Eron Dejvid Miler.

„Imate tu tekuću sapunicu, koja u stvari potiče iz ličnih odnosa predsednika Obame i Netanjahua, imate završnu fazu pregovora sa Iranom sa pojačanom osetljivošću, kako u Izraelu tako i u Americi, imate republikance koji prvi put tokom dva mandata predsednika Obame sada kontrolišu oba doma Kongresa i, najzad, imate skore parlamentarne izbore u Izraelu.“

Američka podrška Izraelu je uvek bila dvostranačka, ali bi poziv demokratskjim zakonodavcima da ne prisustvuju govoru izraelskog premijera mogao da predstavlaj prekretnicu. Predsednik Obama se u prošlosti sam obraćao godišnjem skupu AIPAC-a, proizraelske lobističke organizacije. Ove godine će ga na tom skupu predstavljati savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs i ambasadorka u UN Samanta Pauer.

XS
SM
MD
LG