Linkovi

Kraj epidemije ebole u 2015?


Entoni Benberi: "Jedini prihvatljivi ishod je nula zaraženih"
Entoni Benberi: "Jedini prihvatljivi ishod je nula zaraženih"

Entoni Benberi, odlazeći šef misije UN za hitan odgovor na ebolu, u poslednjem obraćanju javnosti, naglasio da je kriza daleko od kraja, ali izrazio optimizam i verovanje da je moguće ostvariti cilj da više ne bude novih slučaja zaraze smrtonosnim virusom...

Odlezeći šef misije Ujedinjenih nacija za borbu protiv ebole Entoni Benberi izjavio je da bi najgora do sada epidemija te bolesti mogla da se okonča ove godine.

Benberi se juče poslednji put obratio javnosti kao specijalni predstavnik generalnog sekretara svetske organizacije za hitan odgovor na ebolu.

Govoreći u glavnom gradu Gane - Akri, Benberi se osvrnuo na značajan napredak u borbi protiv smrtonosnog virusa, od kada je u septembru preuzeo položaj šefa te misije Ujedinjenih nacija, ali je dodao da je kriza daleko od kraja i naglasio da je jedini prihvatljiv ishod da više ne bude nijedan slučaj ebole.

Benberi je podsetio da su - kada je misija UN počela prošle godine - procene bile da će do početka 2015. biti i do 1,4 miliona zaraženih, ali broj inficiranih je - prema poslednjim podacima Svetske organizacije - tek nešto iznad 20 hiljada, od čega je blitzu 8.000 podleglo virusu.

Umesto Benberije, funkciju šefa misije UN za brobu protiv ebole obavlja veteran u humanitarnim akcijama svetske organizacije Ismail Uld Šeik Ahmed iz Mauritanije.

Medicinska sestra u kritičnom stanju

U međuvremenu, iz Londona stižu vesti da je medicinska sestra iz Škotske, koja se u Kraljevskoj slobodnoj bolnici leči od ebole, u kritičnom stanju. Bolnica je saopštila da se zdravstveno stanje Polin Kaferki naglo pogoršalo u poslednja dva dana. Ona se 28. decembra vratila iz Sijera Leonea, a dva dana kasnije je postala prva osoba u Britaniji sa ebolom.

XS
SM
MD
LG