Linkovi

Bratušek i Lukšić u poseti Beogradu


Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić
Ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić

Premijerka Slovenije Alenka Bratušek izjavila je danas nakon obilaska Obrenovca i Lazarevca da stvari uživo deluju značajno drugačije nego preko televizijskih ekrana i da ima još puno posla koji treba uraditi.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je upoznao premijerku Slovenije sa dosadašnjim aktivnostima na sanaciji posledica poplava, a tom prilkom Bratušek je najavila da će sredinom juna biti organizovana donatorska konferencija, kojom će predsedavati Slovenija, Francuska i Evropska komisija:

"Naša želja je da se ta donatorska konferencija održi što pre, i zbog toga nam što pre potrebna makar i okvirna procena štete. Dobila sam obećanja da ćemo procenu štete dobiti do 13-tog jula, tako da bismo već sredinom jula mogli da organizujemo uspešnu donatorsku konferenciju, a Slovenija će biti aktivna u njenom održavanju.", rekla je Alenka Bratušek.

Bratušek je ukazala da je Slovenija pomogla Srbiji koliko je mogla, a posle susreta sa slovenačkom premijerkom, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi donatorska konferencija za Srbiji mogla da bude održana 16-tog ili 17-tog jula:

"Ono što je za nas strašno važno, gde imamo ogromne štete, i što mislim da je prioritet i EU, jednako kao i prioritet Srbije – je da pre svega obnovimo ove nasipe koji su nam porušeni." rekao je Vučić.

Beograd je danas posetio i ministar inostranih poslova Crne Gore Igor Lukšić, i posle susreta sa srpskim šefom diplomatije ocenjeno je da dve zemlje imaju suštinski različite stavove po pitanju dvojnog državljanstva. Po mišljenju Ivice Dačića da bi se došlo do praktičnog rešenja ovog problema potrebna je potpuna relaksacija srpsko-crnogorskih odnosa, dok je Lukšić objasnio da male zemlje, poput Crne Gore imaju rigidne stavove o pitanju dvojsnog državljanstva.
I
"Ono što je važno je da su svi oni koji žive u Crnoj Gori, i ako nisu državljani u odgovorajućem smislu ostvare po osnovu svog boravka itd. sva validna prava. Da imaju mogućnost sticanja nekretnina, da imaju mogućnost učestvovanja u životu Crne Gore, zaposlenja u administraciji u najvećem broju slučajeva.", smatra Lukšić.

A posle pisanja beogradske štampe da crnogorski premijer priprema udar na nezavisne medije u Srbiji, Milo Đukanović je odgovorio da su to gluposti i ocenio te konstrukcije zapravo ne "ciljaju" njega, da je to izraz obnovljene nervoze bezbednosno-medijskih struktura uzrokovane reformama koje Srbija sprovodi, kao i da se nada će Aleksandar Vučić pravilno dešifrovati rukopis tih tekstova.

Zahvaljujući se Đukanoviću, premijer Srbije je upozorio one koji to rade da ne potcenjuju državu, jer će reagovati brže i snažnije nego što mogu da zamisle, rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG