Linkovi

Srbija i dalje o nasilju


Neredi na fudbalskom stadionu u Đenovi
Neredi na fudbalskom stadionu u Đenovi

Nasilje je posle nedavnih događaja opšta tema u Srbiji. Ministar policije ukazuje na nesprovođenje zakona kao problem, dok ministarka pravde kaže da će pooštrene odredbe u Krivičnom zakonu doprineti rešenju problema.

Klupko iz Đenove odmotava se veoma polako. Dugo najavljivana i očekivana sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije održana je tek danas, a osim poruke da će predstojeći derbi Crvena zvezda – Partizan biti odigran u zakazanom terminu i pred publikom, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić nije mnogo toga rekao novinarima, ali kaže da jeste nadležnim organima:

"Reći sada neka imena bilo bi neozbiljno. To je stvar organa, oni to proveravaju i sugirno da će u danima koji slede javnost verovatno biti imformisana oko ovog pitanja."

Na saslušanju pred italijanskim sudom organizator nasilja na stadionu u Đenovi Ivan Bogdanov je rekao da neredi nisu imali političu pozadinu, već da su bili usmereni protiv Fudbalskog saveza Srbije. A Ministarka pravde Snežana Malović je danas izjavila da očekuje da Bogdanov uskoro bude izručen Srbiji. Po njenim rečima Krivični zakon je pooštren i to bi trebalo da bude još jedan korak u procesu uspešne borbe protiv huligana:

"Svi ovi izgredi koji su se desili – govorim i o prekršajima i o krivičnim delima tokom nedelje 10. oktobra upravo su sankcionisani prema izmenjenom Krivičnom zakonu, tako da hoću da ukažem na činjenicu da su normativne izmene upravo doprinele tome da možemo uspešnije da se borimo protiv tog nasilja."

Malovićeva očekuje da će pravosudni organi efikasno postupati, a Ministarstvo pravde će, po njenim rečima obraćati pažnju na tu efikasnost. Ministar policije je rekao da nasilje postoji u mnogim zemljama, ali huligani, kaže Ivica Dačić, ne upravljaju tim zemljama:

"Ovde kod nas mi se ponekad čini da mi ne sprovodeći zakone u stvari dozvoljavamo njima da oi upravljaju kako god hoće, da oni određuju koje su to manifestacije od rizika, koji su to novinari ili političari nepodobni, da su oni odlučili da prekinu utakmicu u Đenovi itd. To samo rešava primena zakona."

Kako je još rekao Dačić, policiju deprimira situacija da iste huligane hapsi više puta, a da se oni posle nekoliko dana nađu na slobodi, i da više neće dozvoliti da policajci budu meta napada.

XS
SM
MD
LG