Linkovi

Robinson zabrinut zbog Mladića i Hadžića


Predsednik Haškog tribunala na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu
Predsednik Haškog tribunala na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izrazio je danas zabrinutost zato što su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić još na slobodi.

Tokom boravka u Beogradu Predsednik Tribunala je poručio da je zabrinut, jer Ratko Mladić i Goran Hadžić još nisu uhapšeni i privedeni pravdi. Problem nepotpune saradnje Beograda sa Hagom je nešto na šta je nedavno ukazao i glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc, podsetio je Patrik Robinson:

"Tužilac je nedavno bio ovde i ne mogu uraditi bolje nego da ponovim njegovu zabrinutost, posebno kada je u pitanju potraga za beguncima koji su na slobodi - Mladićem i Hadžićem. Nadam se da će oni uskoro biti pronađeni i dovedeni u Hag na suđenje".


Ukoliko ne bude uhapšen pre završetka rada Haškog tribunala, Robinson je objasnio da će Mladić u tom slučaju potpasti pod mehanizam okončanja nezavršenih poslova, što znači da će Haški sud i kada okonča svoju misiju biti u funkciji suđenja po ovom mehanizmu.

Vladimir Vukčević je poručio da je, kao tužilac za ratne zločine spreman da ide do kraja kako bi Srbija ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu hapšenja i poslednjih haških begunaca:

"Delim njegovu zabrinutost što Mladić i Hadžić nisu u Hagu. Srbija ima najveći interes da oni budu tamo. Trpimo političke, ekonomske i moralne prekore zbog ta dva čoveka. Nismo to zaslužili i zato ih želimo što pre u Hagu".

Saradnja s Tribunalom u Hagu je integralni deo pristupnog procesa zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podsetio je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer:

"Puna saradnja sa Tribunalom u Hagu je i dalje ključni uslov, jer verujemo da privođenje ratnih zločinaca pravdi doprinosi procesu pomirenja u celom regionu".

Inače, Patrik Robinson u Beogradu predstavlja projekat posvećen osposobljavanju pravosuđa država bivše SFRJ da procesuiraju optužene za ratne zločine. Projekat je vredan četiri miliona evra, finansira ga EU, a zajednički će ga sprovesti Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međuregionalni istraživački institut UN za zločine i pravdu, u saradnji sa misijama OEBS-a u regionu.

XS
SM
MD
LG