Linkovi

Van Rompuj: Srbija ima evropsku perspektivu


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej razgovaraju za vreme današnjeg susreta u Beogradu.
Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej razgovaraju za vreme današnjeg susreta u Beogradu.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj doputovao je u dvodnevnu posetu regionu - posle Slovenije, Van Rompuj je boravio u Beogradu, gde je u razgovoru sa predsednikom Srbije izrazio uverenje da Srbija ima evropsku perspektivu.

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj potvrdili su tokom razgovora u Beogradu da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu.

Kako se ističe u kratkom saopštenju iz kabineta predsednika, Tadić je u razgovoru sa Van Rompujem izrazio nezadovoljstvo usporavanjem procesa evropskih integracija, jer je, po oceni predsednika Srbije presudno za budućnost Zapadnog Balkana da što pre bude integrisan u EU.

"Svako drugo rešenje nije korisno ni za Zapadni Balkan, ni za Evropsku Uniju", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije i Van Rompuj, kome je ovo prva zvanična poseta Beogradu od stupanja na dužnost predsednika Evropskog saveta u decembru 2009, razgovarali su i o aktuelnoj situaciji na Kosovu, dodaje se u saopštenju iz kabineta Borisa Tadića.

A mini turneju po regionu Van Rompuj je počeo na Brdu kod Kranja, gde se sastao sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom. Centralna tema njihovog razgovora bio je zapadni Balkan, a kako je tom prilikom istakao predsednik EU, on u region stiže sa tri poruke:

"Budućnost država zapadnog Balkana su evroatlantske integracije. Drugo, unutrašnji i regionalni napori su neophodni da bi garantovali mekšu tranziciju u regionu. I treća poruka – mir, stabilnost i traženje rešenja pregovorima su od najveće važnosti u ovom procesu."

Herman Van Rompuj nastavlja obilazak regiona posetom Zagrebu i razgovorima sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, a predsednik Evropskog saveta sutra će posetiti i Prištinu.


XS
SM
MD
LG