Linkovi

Tadić: Doprinos regionalnom pomirenju


Predsednik Srbije Boris Tadić je danas istakao da Deklaracija treba da posluži pomirenju u regionu, kao i očekuje da i druge zemlje sličnim deklaracijama osude zločine koji su počinjeni nad Srbima.

Uz ocenu da je jučerašnji dan kada je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici istorijski dan, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da je deklaracija istovremeno i veliki doprinos demokratizaciji Srbije i regionalnom pomirenju. U današnjem obraćanju medijima Tadić je rekao i da mu je žao što Deklaracije nije usvijena i ranije, kao i da ona nedvosmisleno govori o političkim vrednostima Srbije, o tome kako ona vidi susede region i zajedničku evropsku budućnost:

"Smatram da je ova Deklaracija izraz najvišeg patriotizma, poštovanja drugog naroda i žrtava drugog naroda. Tim aktom Skupština Srbije, građani Srbije i srpski narod jasno su pokazali da se distanciraju od tog monstruoznog zločina i da ne stoje iza njega. To je važna istorijska činjenica i zbog toga moslim da je jučerašnji dan bio veliki dan za Srbiju i njene građane."

Dok srpska opozicija smatra da je jednim dokumentom trebalo osuditi sve zločine na prostorima bivše Jugoslavije, lider SPS-a i potpredsednik Vlade Ivica Dačić smatra da se Deklaracijom ističu državni i nacionalni interesi Srbije i štiti Republika Srpska:

"Mislim da Skupština Srbije usvajanjem ove dve deklaracije će staviti tačku na nešto što predstavlja pogled u ne tako davnu prošlost na prostore bivše Jugoslavije."

Po oceni lidera LSV-a Nenada Čanka sam dokument je vrlo skroman i on se praktično već zasniva na donetim presudama Međunarodnog suda pravde u Hagu. Značaj Deklaracije treba, po mišljenju Čanka, tražiti u nameri da se ona donese:

"Ja sam vrlo ponosan što je ta Deklaracija usvojena zbog toga što je ona mogući početak suočavanja Srbije sa svojom neposrednom prošlošću, ako ćemo pod tu prošlost da podvedemo ceo XX vek."

Domaći mediji danas prenose i prve reakcije iz sveta na jučerašnje usvajanje Deklaracije u parlamentu Srbije. Reagovali su i predstavnici civilnog sektora, koji su uglavnom su pozdravili usvajanje Deklaracije i ocenili da je to maksimum koji je u ovom političkom trenutku mogao da se postigne.

XS
SM
MD
LG