Linkovi

Ministri o jačanju regionalne saradnje


Učesnici neformalnog ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi poziraju fotoreporterima po završetku sastanka u Palati Srbija u Beogradu.
Učesnici neformalnog ministarskog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi poziraju fotoreporterima po završetku sastanka u Palati Srbija u Beogradu.

Danas je u Beogradu održano zasedanje ministara spoljnih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i nema sumnje da je najveća zvezda ovog skupa nova hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, koja je poručila da će Hrvatska, sada kao članica EU podržati pristupanje svoh zemalja regiona EU.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da se današnji sastanak šefova diplomatija članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi održava u senci globalne recesije čiji je epicentar u Evropskoj uniji, što, po oceni Jeremića rezultira postavljanjem novih izazova pred države koje su predstavljene u toj inicijativi:

"U mnogim delovima EU opada entuzijazam za proširenje, ali to neće uticati na strateško opredeljenje Vlade Srbije da zagovara ideju Srbije u Uniji. Naša sveobuhvatna reformska agenda biće nastavljena, jer je to neophodno za dugoročni prosepritet naše nacije."

Na današnjem zasedanju, učesnici neformalnog sastanka ministara inostranih poslova država članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi saglasili su se da je regionalna saradnja način da se ubrzaju evropske integracije svake od država regiona.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, kojoj je, posle nedavne posete Briselu dolazak u Beograd prva poseta nekoj od zemalja regiona, je istakla da sva otvorena pitanja u regionu treba rešavati u bilateralnim odnosima i bez spoljnih pritisaka i inicijativa. Vesna Pusić, koja se tokom današnjeg boravka u Beogradu sastala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, je izjavila da će se Hrvatska, sada kao članica EU, zalagati za članstvo svih zemalja regiona u Uniji, dok je sam ulazak Hrvatske u Uniju važan za region iz makar dva razloga:

"Prvi razlog je da se vidi da je to izvodljivo. Vi to možete – svaka država regiona koja je ovde za stolom to može da učini. Takođe, to je i znak da politika proširenja EU nije mrtva", poručila je Pusić.

Zamenik ministra inostranih poslova Albanije Seljim Belortaja je ocenio da je regionalna saradnja preduslov za punu integraciju u EU i poručio da Albanija pruža podršku učešću Kosova u svim regionalnim organizacijama, inicijativama i centrima.

Izvršni direktor službe za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak istakao je da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi deo procesa stabilizacije i pridruživanja EU.

"Zajednički rad je više od uslova za napredovanje ka Uniji, to je vrednost sama po sebi. Mnogi od izazova sa kojima se region mora suočiti – od borbe protiv organizovanog kriminala, do infrastrukturnog razvoja najbolje će biti odrađen na regionalnom nivou."

Sednica odbora za Kosovo

A u pozadini ovog međunarodnog skupa, u Skupštini Srbije je održana sednica parlamentarnog Odbora za Kosovo, na kojoj je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio da je održavanje referenduma Srba na severu Kosova nepotrebno i štetno, kao i da umanjuje manevarski prostor Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Sa druge strane, posle tročasovne rasprave Srbima sa severa Kosova je poslata poruka da im se na referendumu želi uspeh, a predsednik Odbora, poslanik Srpske radikalne stranke Ljubomir Kragović je zamolio ministra Bogdanovića da prestane sa zastrašivanjem Srba na Kosovu zbog održavanja referenduma.

XS
SM
MD
LG