Linkovi

Pripreme za novu rundu razgovora sa Prištinom


Savetnik predsednika Srbije, Marko Đurić (arhiva)
Savetnik predsednika Srbije, Marko Đurić (arhiva)

Posle konsultacija državnog vrha Srbije i sastavljanja rešenja za pitanja nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu, pred novu rundu razgovora Beograda i Prištine, savetnik predsednika Srbije, Marko Đurić rekao da dosadašnja dokumenta nisu imala minimum prihvatljiv za Srbiju.

Državni vrh Srbije održao je danas konsultacije pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine iduće nedelje u Briselu. Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je posle sastanka da Srbija priprema precizna rešenja za pitanja nadležnosti zajednice srpskih opština.

Srbija neće odustati od utvrđivanja nadležnosti za zajednicu srpskih opština na Kosovu, mehanizama za njihovovo sprovođenje, definisanja odnosa te zajednice sa kosovskim institucija, kao i od utvrđivanja uloge pravosuđa i policije i položaja crkve, izjavio je večeras savetnik predsednika Srbije Marko Đurić nakon sastanka državnog vrha.

Pred nastavak dijaloga u Briselu 2. aprila Đurić je izjavio da papiri koji su bili u opticaju tokom prethodne dve runde pregovora nisu sadržavali minimum koji bi bio prihvatljiv za Srbiju.

"Kada je reč o papiru o kome je bilo govora u prethodnoj rundi dijaloga – on je bio prilično uopšten, nije sadržao neke od ključnih elemenata koji su bitni za zadovoljenje naših interesa i mi ćemo nastojati da predložimo tako formulisane odredbe bilo kog budućeg sporazuma ili non pejpera koji bi zadovoljili ono što je minimum naših interesa", rekao je Đurić.

Posle sastanka kod predsednika Srbije koji je trajao oko sat i po, Marko Đurić je na pitanje da li će dogovor biti postignut do 16. aprila i izveštaja Evropske komisije, rekao da srpska delegacija neće dozvoliti da bilo šta sa strane oslabi njenu pregovaračku poziciju. Srbija ostaje posvećena dijalogu, a budući tok pregovora zavisi od fleksibilnosti Prištine, rekao je Đurić.

"Postoje određene poteškoće kada je u pitanju spremnost Prištine da izađe u susret onome što je kompromis i onome što bi podrazumevalo da obe strane budu fleksibilne u razgovorima. Od samog početka smo isticali da naša strana, iako ima razrađen predlog u svim oblastima života kada je u pitanju uređenje odnosa Beograda i Prištine, ne polazi od osnovne pretpostavke da svi naši zahtevi miđoraju da budu ispunjeni", rekao je Đurić.

Savetnik predsednika Srbije je dodao da uprkos tome što srpska strana ima autoritet kod kosovskih Srba, ne treba očekivati da ljudi koji žive na Kosovu prihvataju nemoguće stvari, kao i da Srbija ne očekuje od međunarodne zajednica da od nje tako nešto traži.
XS
SM
MD
LG