Linkovi

Nastavljeni pregovori Beograd - Priština


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.
Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.

Danas poslijepodne obnovljeni su pregovori Beograda i Prisstine uz podršku EU sa temama koje su ranije dogovorene, poput medjusobnog priznavanja univerzitetskih diploma, telekoma i energije. Kako se očekuje aktuelni problemi na sjeveru Kosova takodje će biti predmet razgovora.

Da li će dvije delegacije, koje su danas ponovo sjele za pregovarački sto, naći zajednički jezik kada je u pitanju situacija na sjeveru Kosova. Sa prištinske strane se najavljuje kako će tražiti prije svega od evropskih posrednika specijalnog izaslanika visoke predstavnice, Ketrin Ešton, Roberta Kupera, da na neki način natjera srpsku stranu da poštuje ranije dogovoreno, što će reći, da priznavanjem pečata kosovske carine otvori put za neometano funkcionisanje kosovske carinske službe i na spornim prelazima koje blokiranim drže kosovski Srbi. Sa druge strane, najavljujući kako spremni sjedaju za sto, imajući punu podršku vlade, predstavnici zvaničnog Beograda imaju sasvim jasan cilj - obnavljanjem pregovora, uz nalaženje prihvatljivog rješenja za aktuelne probleme, ispuniti preduslov postavljen od evropske strane i tako otvoriti vrata da evropski lideri na samitu početkom narednog mjeseca prepoznaju Srbiju kao kandidata za evropsko članstvo.

“Danas je izazov kako natjerati Srbiju da primjeni do sada postignute sporazume i mislim da EU pažljivo posmatra ovaj dijalog i da li su strane svjesne svojih obaveza. Danas je na Srbiji da potvrdi spremnost da primjeni dogovoreno i više je riječ o političkoj volji rukovodstva Srbije nego o gospodinu Strefanoviću za pregovaračkim stolom. Nadam se da je dobio potrebnu podršku Beograda da zaključi planove implementacije, a pored toga ćemo razgovarati o regionalnoj saradnji i uklanjanju prepreka kakve postavlja Srbija kada je riječ o sudjelovanju Kosova u regionalnim pitanjima. Moguće da ćemo razgovarati i o telekomu, energiji i da ćemo otvoriti pitanje upravljanja granicama," rekla je šsefica pegovaracckog tima Prištine, Edita Tahiri.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao da "ostaje da se vidi do koje će mere prištinska delegacija biti spremna na postizanje kompromisa". On je dodao da će srpska delegacija ponuditi konkretne modalitete za rešavanje tema razgovora, uz nadu da će i Priština imati snage da se odmakne od svojih stavova, usredsredjenih na potvrdjivanje državnosti Kosova.

Na pitanje novinara kako će se pomiriti stavovi Srbije i vlasti u Prištini, i da li EU ima neki kompromisni predlog, budući da je šefica kosovskog tima Edita Tahiri upravo naglasila da rešenje za carinske prelaze mora poštovati državnost Kosova, Stefanović je uzvratio da je "važno da tu medjunarodna zajednica da odredjeni podstrek":

"Taj podstrek bi trebalo da bude takav da dve strane prihvate rešenje koje je u skladu s načelima dogovorenim pre početka dijaloga, a to je da nijedna strana drugoj ne može da nameće pogled na status Kosova i Metohije. Pošto je to činjenica i budući da se svi toga držimo, siguran sam da možemo naći rešenje za administrativne prelaze, pošto bilo čija državnost ne može tu da se potvrdjuje", dodao je Stefanović.

Razgovori će se, kako je najavljeno iz Evropskog savjeta, nastaviti i sutra.

XS
SM
MD
LG