Linkovi

Priprema za dijalog Beograd-Priština


Šef srpskog tima za pregovore Beograda i Prištine Borislav Stefanović (levo), zamenik predsednika SNP-a, Aleksandar Vučić, analitičar i koordinator za sever Kosova Ilber Hisa, funkcioner LDP-a Nataša Mićić i dopisnik TANJUG-a iz Prištine Andrija Igić na d
Šef srpskog tima za pregovore Beograda i Prištine Borislav Stefanović (levo), zamenik predsednika SNP-a, Aleksandar Vučić, analitičar i koordinator za sever Kosova Ilber Hisa, funkcioner LDP-a Nataša Mićić i dopisnik TANJUG-a iz Prištine Andrija Igić na d

Šef državnog tima Srbije za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da se teme predstojećih razgovora Beograda i Prištine i dalje utvrđuju, i izrazio očekivanje da će dijalog, kada počne, brzo uroditi plodom.

Uz posredovanje Evropske unije dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da počne vrlo skoro, teme predstojećih razgovora se i dalje utvrđuju, a kako je na današnjem okruglom stolu o dijalogu Srbije i Kosova rekao šef državnog tima za pregovore Borislav Stefanović, Beograd će se držati Ustava Srbije i istovremeno nastojati da konstruktivnošću osigura bolji život građana na Kosovu i Metohiji.

To ćemo pokušati da rešimo odmah, a pitanja koja se tiču suvereniteta razmatraćemo u kasnijim fazama razgovora, istakao je Stefanović.

"Mi smo spremni da razgovaramo o svakom od tih pitanja. Imamo modalitete i rešenja koja mogu dovesti do onoga koje istovremeno čuva naš nacionalni interes i omogućava normalan život na Kosovu i Metohiji. To nije jednostavno, to zaista jeste jednačina sa više nepoznatih, ali u tom smislu treba biti kreativan", rekao je Stefanović.

Analitičar i koordinator za sever Kosova Iljber Hisa, koji je posle 11 godina prvi put došao u Beograd, kako sam kaže sa kosovskim pasošem, ocenjuje da Priština nije partner za podelu Kosova i za asimetričan pristup. Beograd može da pomogne Srbima na Kosovu radeći na njihovoj boljoj integraciji, ali ne primenom principa monopola, poručio je Hisa.

"Ukoliko mi pristupimo tim razgovorima kao susedi, u duhu evroatlantskih integracija, ukoliko mislimo da je ovo šansa za sve. A ako se to pokazuje, onda u duhu nekakvog aki komunitera možemo rešiti sva ostala tehnička pitanja. Jer sva ta tehnička pitanja su tu zbog nepriznavanja neke novostvorene realnosti. U tom smislu na Beogradu je više da pokazuje tu hrabrost i odlučnost da se prihvati tog realizma i da nam svima bude lakše", rekao je Hisa.

Predstavnica Liberalno-demokratske partije Nataša Mićić izjavila je da LDP vidi veliku šansu u dijalogu Beograda i Prištine, ali da bi ideja vodilja tih razgovora trebalo da bude egzistencija, a ne dominacija.

A kako smatra Aleksandar Vučić iz SNS Srbija mora da poštuje Ustav kojim je tačno ograničena teritorija zemlje. "Mi jesmo za dijalog, ali kao što Albanici neće da se odreknu severa Kosova, tako mi nećemo da se odreknemo Kosova", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG