Linkovi

Saradnjom do rešavanja sudbine nestalih


Saradnjom do rešavanja sudbine nestalih
Saradnjom do rešavanja sudbine nestalih

Međunarodni dan nestalih obeležen je danas u Beogradu skupovima na kojima su predstavnici vlasti Srbije i Koordinacije srpskih udruženja zatražili da države regiona otvore sve arhive i potpuno sarađuju u procesu rešavanja sudbine blizu 15.000 nestalih za kojima se još traga.

Uz obećanje da će Srbija učiniti sve kako bi se utvrdila sudbina nestalih Srba i Albanaca sa Kosova i Metohije, predsednik Srbije Boris Tadić je danas pozvao i sve države zapadnog Balkana da ulože više napora kako bi sudbina svih nestalih bila rasvetljena. Od toga zavisi proces pomirenja i uspostavljanje boljih odnosa u regionu, istakao je Tadić u razgovoru sa predstavnicima Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije .

A na današnjoj konferenciji koju je organizovala Koordinacija srpskih udruženja, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović je upozorio da svaka zemlja kojoj je cilj da uđe u EU mora da se suoči s ovom vrstom zločina i reši pitanje nestalih. Broj nestalih tokom devedesetih, čija sudbina još uvek nije poznata je 14.650 i to je pravi mali grad za koji danas ne znamo gde se nalazi, dodao je Odalović:

Članovi porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije
Članovi porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije

"Dvadeseta godina je od prvih nestanaka. Ovde su sa nama ljudi koji 20 godina traže svoje najmilije, 20 godina se se ovim najtežim problemima susreću. Sa njime ustaju, sa njime ležu. Nažalost, dinamika rešavanja ovog problema je nešto što s pravom izaziva nezadovoljstvo."

Po rečima šefa regionalne kancelarije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Pola Anri Arnija, porodice nestalih i dalje očajnički žele da znaju sudbinu svojih najmilijih, da dobiju njihove posmrtne ostatke i dostojanstveno ih sahrane:

"Odgovornost za pružanje odgovora porodicama nestalih leži na državama ovog regiona. U poslednje vreme postignut je izvestan napredak. Vojni i policijski arhivi se istražuju, ali to je samo početak onoga što po našoj oceni treba da se ubrza."

Povodom Dana nestalih, u Tašmajdanskom parku u Beogradu danas je otkrivena spomen ploča srpskim žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine.

Tom prilikom pročitano je pismo upućeno predstavnicima vlasti i partija u državama regiona u kome se traži da se prestane sa licitiranjem, zlouoptrebom žrtava i lažnim obećanjima, a od vlasti se očekuje da počne da se suočava sa prošlosću i govori istinu o stradanjima u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG