Linkovi

Đelić: Nastavak pregovora 2. septembra


Potpredsednik srpske vlade Bodžidar Đelić na brifingu sa novinarima
Potpredsednik srpske vlade Bodžidar Đelić na brifingu sa novinarima

Predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel je dogovarana još u februaru ove godine, pre zbivanja na Kosovu, ali Srbiji, kako je danas rekao potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić, treba podrška Nemačke u kontekstu tih događaja.

Pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni 2. septembra, najavio je danas potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić i poručio da je Srbija spremna da da maksimum u nalaženju rešenja za predstavljanje Kosova u međunarodnim organizacijama, ali to, po rečima Đelića, ne može biti rešeno protivno državnim interesima Srbije.

Na današnjem brifingu sa novinarima, on je, govoreći o predstojećoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, rekao da je ta poseta pripremana još od februara i da nije vezana za dešavanja na severu Kosova. Kako je rekao Đelić Srbiji je veoma važno da dobije podršku Nemačke - kako u kontekstu svih tih događaja, tako i za sledeće korake Srbije na evropskom putu.

A po mišljenju ministra policije Ivice Dačića nije samo bitno šta će nemačka kancelarka da kaže prilikom posete Beogradu, nego je važno i šta će predsednik Srbije, premijer i drugi srpski zvaničnici reći tom prilikom. Poruka koju treba da prenesu je da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državni interesima zarad ulaska u EU:

"I mi moramo tačno da pošaljemo poruke. A to je da ne treba niko da stavlja Srbiju u situaciju ili Kosovo ili Evropa. To nije u skladu ni sa kojim dogovorom koji je do sada ostvarivan sa Srbijom i nije u skladu ni sa kojim načinom za rešavanje ove problematične situacije."

Kako je rekao Dačić Srbija treba da pošalje jasne poruke međunarodnoj zajednici da želi mir, da neće ratovati, ali i da neće gledati mirno progom svog naroda na Kosovu. A kosovskim Albancima Srbija treba da pošalje poruku da želi mir sa njima i završetak istorijskog konflikta, kao i da, po rečima Dačića, ne provociraju Srbiju "skrivajući se iza velikog brata".

XS
SM
MD
LG