Linkovi

Ljajić: Cilj je obuzdati cene


Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i direktor Pošta Srbije Goran Ćirić obilaze prostorije tokom otvaranja rekonstruisanog Glavnog poštanskog centra u Nišu.
Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i direktor Pošta Srbije Goran Ćirić obilaze prostorije tokom otvaranja rekonstruisanog Glavnog poštanskog centra u Nišu.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić podržao je smanjenje plata zaposlenih u javnim preduzećima i agencijama,

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je nove mere vlade imaju za cilj da spreče divljanje cena. Ljajic je podržao smanjenje plata zaposlenih u javnim preduzećima i agencijama i upozorio da se penzije ne smeju smanjivati ili ograničavati.

Uz stav da podržava zamrzavanje plata u javnom sektoru, potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić rekao je danas u Nišu nije za to da se ograniče ili zamrznu penzije u Srbiji. Kako je objasnio Ljajić, plate direktora u javnim preduzećima i agencijama su potpuno nesrazmerne i često veće nego plata predsednika države, dok su, sa druge strane, penzije ionako male i postale su, kako je rekao ministar, više socijalna nego ekonomska kategorija.

Govoreći o zloupotrebama u korišćenju službenih automobila, Ljajić je rekao da je dovoljno dugo u vladi da zna da je takvih zloupotreba bilo, kao i da postoji prostor da se i tu ostvare značajne uštede:

Ne kažem da ćemo mi na taj izaći iz krize iako napravimo značajne uštede, ali to je jedan model ponašanja koji moramo da afirmišemo, kako bi od različitih nivoa vlasti, a posebno lokalnih samouprava mogli da tražimo slične mere koje će imati za cilj da se uštedi svaki dinar tamo gde je to moguće.”

S obzirom da je javni dug Srbije u poslednjih sedam meseci povećan za milijardu evra i da sada iznosi 15,47 milijardi evra, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je danas da Srbiju čekaju problemi svake vrste ako ne bude smanjen javni dug:

“Ako mi ne možemo da imamo dobar priliv sredstava u budžetu, ili ako rashodi veći od priliva, onda državne institucije počinju da trpe. Onda se stvaraju problemi u plaćanju obaveza koje imamo. U ovom trenutku naše devizne rezerve su još uvek visoke, ali država ima i druge obaveze koje ne idu preko Narodne banke”, kaže Dugalić.

A predstavnici američke Siti banke najavili su u današnjem razgovoru sa premijerom Srbije da će ubuduće biti aktivnija u Srbiji i regionu. Kako je saopšteno iz Vlade, Ivica Dačić je sa čelnicima Siti banke razgovorao o mogućnostima saradnje u bankarstvu i stranim investicijama, posebno u telekomunikacijama i energetici.
XS
SM
MD
LG