Linkovi

"Beograd uvek delio Srbe na Kosovu"


Nenad Rašić, Ranđel Nojkić, Momčilo Trajković i Slaviša Petković (s leva) na današnjem skupu u Medija centru u Čaglavici
Nenad Rašić, Ranđel Nojkić, Momčilo Trajković i Slaviša Petković (s leva) na današnjem skupu u Medija centru u Čaglavici

Beograd nikada nije imao jasan stav o Kosovu niti o kosovskim izborima i uvek je delio Srbe, rečeno je danas u Medija centru u Čaglavici, tokom debate na temu „Odnos Beograda prema kosovskim izborma - juče, danas, sutra“.

Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova odlučili da će učestvovati na izborima, koji su zakazani za 8. jun. Oni su posle razgovora sa direktorom ove kancelarije Markom Đurićem ocenili da je neophodno dobiti što više srpskih predstavnika u Skupštini Kosova. U međuvremenu, u Medija centru u Čaglavici održana je debata na temu "Odnos Beograda prema kosovskim izborma - juče, danas, sutra", na kojoj je rečeno da Beograd nikada nije imao jasan stav o Kosovu niti o kosovskim izborima, i da je uvek delio Srbe.

Zbog nedostaka jedne ozbiljne strategije Beograda prema kosovskom problemu i potcenjivanja političke i intelektualne elite Srba na Kosovu, stiče se utisak da je glavni cilj zvaničnog Beograda, da najbolji ljudi ne budu na listi kandidata za poslanike u Skupštini Kosova koju podržava Beograd, rekao je dugogodišnji jugoslovenski i jedan od najpoznatijih srpskih političara sa Kosova Momčilo Trajković.

“Dakle, to je krajnji rezultat ove liste i oni koji nešto znače ne treba da budu na listi iako žele da stvaraju tu jedinstvenu listu, a ko će drugi da bude nije bitno, krajnji rezultat toga uz poštovanje pojedincima, na današnjim političkim listama, je poltički polusvet koji treba da se nosi sa najačom intelektualnom, političkom, kulturnom elitom Albanaca u parlamentu Kosova”, rekao je Trajković.

Da Srbija nema nikakvu strategiju o Kosovu, kao i o predstojećim parlamentarnim izborima smatra i kandidat za poslanika iz Pokreta za demokratski prosperitet Slaviša Petković.

“Apsolutno, niti ima strategije, niti ima politike, niti ima ikakve vizije, ovde je napravljen i neko gura svoj lični interes”, kazao je Petković.

Ranđel Nojkić, predsednik kosovskog odbora Srpskog pokreta obnove, smatra da Beograd svojim nejasnim stavom o učeću Srba na predstojeće izbore, na neki način samo zbunjuje Srbe na Kosovu, sto po njegovim rečima može dovesti do bojkota izbora posebno na severu Kosova.

“Ne postoje teorijske mogućnosti, da Beograd pozove Srbe da bojkotuju odnosno da ne izađu na izbore. Ono što postoji kao mogućnost, to je da deo Kosova odnosno severni deo delimično bojkotuje izbore i to je juče, jedan od gradonačelnika rekao i to je takođe poruka Beograda. Beograd je rekao, slušajte gradonačelnike a jedan od gradonačelnika na severu kaže:” Mi smatramo da ne treba da se izađe na izbore”, kazao je Nojkić.

Kandidat Progeresovne demokratske stranke Nenad Rasić kaže, da je Beograd po ko zna koji put podelio Srbe na Kosovu time što podržava samo jednu listu. Po njegovim rečima Srbima na Kosovu je potrebna, kako je kazao autentična politika koju bi vodili Srbi koji sa svojim porodicama žive na Kosovu.

“I Beograd i Priština koriste nas za ostvarivanje svojih ciljeva i u suštini ne brinu istinski o nama tj. o Srbima na Kosovu. Jedine koje vidim kao strateški opravdane partnere su Brisel i međunarodni predstavnici, jer oni dugoročnije planiraju i naše i svoje delovanje.”, rekao je Rašić.

Na debatu na temuOdnos Beograda prema kosovskim izborima, juče, danas, sutra”, koju je organizovala Produkcija NEW-PRESS iz Čaglavice bili su pozvani i predstavnici “Srpske liste”, ali se nisu odazvali pozivu.
XS
SM
MD
LG