Linkovi

Stefanović: Dogovor u skladu sa realnošću


Borislav Stefanović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju o izvestaju Vlade o dogovoru Beograda i Pristine o regionalnom predstavljanju Kosova.
Borislav Stefanović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju o izvestaju Vlade o dogovoru Beograda i Pristine o regionalnom predstavljanju Kosova.

Četiri sata trajala je današnja sednica parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju, a na optužbe da je Vlada izdala Kosovo, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao da su dogovori postignuti u dijalogu u skladu sa realnošću i nacionalnim interesima Srbije.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović odbacio je danas optužbe da je dogovorom o regionalnom predstavljanju Vlada Srbije priznala nezavisnost Kosova. Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju on je objasnio da je dogovor postignut posle osam meseci teških pregovora, ali da predstavlja zadovoljavajući rezultat, jer se njime čuva nacionalni interes, Ustav i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Da li su rezultati idealni – nisu. I da li su oni u skladu sa našim projektovanim željama, našim istorijskim nasleđem i snovima o Kosovu? Verovatno ne. Ali jesu u skladu sa realnošću koja postoji i jesu u skladu sa time da će rešenja biti takva da daju nov manevarski prostor Srbiji da se bori za svoj neotuđivi deo", naglasio je Stefanović.

Članovi Odbora iz redova opozicionih stranaka optužili su Vladu da je stala u red za EU zbog čega se odrekla Kosova, da ni jedan od postignutih dogovora ne ide na ruku Srbima sa Kosova, kao i da je sporazum o predstavljanju Kosova već nekoliko puta prekršen, dok je Stefanović je ocenio da je na sednici Odbora izneto puno neistina i da se ta tema koristi u sklopu predizbore kampanje.

Dačić: Hapšenja - prioritetno pitanje

A ministar policije Ivica Dačić je povodom hapšenja dvojice Albanaca na prelazu Končulj, poručio da će svako ko narušava ustavni poredak Srbije biti uhapšen, dok se ne oslobode Srbi uhapšeni na Kosovu. On je odbacio tvrdnje da je reč o političkim hapšenjima i recipročnim merama:

"Ja tražim od države Srbije – oni su radnici, predstavnici države Srbije – tražim od države Srbije da ovo pitanje postavi kao prioritet. Ne mogu da leže naši policajci na Kosovu zato rade u Vranju, i sad ih neko hapsi zbog narušavanja ustavnog poretka Kosova."

Dačić je rekao da se predstavnici Euleksa ne javljaju po celu noć kada ih srpska policija zove na telefon ili kažu da se o hapšenju informišu na sajtu Kosovske policije. On je, zbog toga poručio predstavnicima Euleksa da ni oni njega ne zovu, već da se o hapšenju Albanaca informišu na sajtu MUP-a Srbije.

To su recipročne mere, kako oni prema nama, tako mi prema njima, naglasio je Dačić.

XS
SM
MD
LG