Linkovi

Vlasti u Beogradu pozivaju na mir


Članovi Vlade Srbije se pripremaju za sednicu 20. oktobra 2011.
Članovi Vlade Srbije se pripremaju za sednicu 20. oktobra 2011.

Poslednji događaji na severu Kosova podigli su danas temperaturu i u Beogradu – u Skupštini Srbije poslanici opozicije su napustili sednicu nakon što vladajuća koalicija nije prihvatila zahtev da se raspravlja o situaciji na Kosovu. Sa druge strane, gotovo svi predstavnici vlasti pozivaju na mir, a predsednik Srbije Boris Tadić je zatražio od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, dok od lokalnih lidera zahteva da odlučuju u vitalnom interesu građana, a ne stranaka.

Danas je zasedala i Vlada Srbije i uz poziv pripadnicima međunarodnih misija na Kosovu na uzdržanost, a lokalnom stanovništvu je upućen apel da ne reaguju na provokacije kako bi se izbegli incidenti, zbog čega je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju u stalnom kontaktu sa predsednicima opština na severu Kosova:

"Vlada Srbije je u neprestanom kontaktu sa EU, predstavnicima UN i NATO, kako bi izbegli moguće incidente i vratili stvar za pregovarački sto", izjavio je Milivoje Mihajlović, šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i njegov gost – finski šef diplomatije Erki Tuomioj pozvali su takođe na uzdržavanje od nasilja na Kosovu. Jeremić je pozvao Kfor i Euleks i da poštuju Rezoluciju 1244, plan o šest tačaka i ostala međunarodna dokumenta koja važe na Kosovu:

"Svako na svetu ima pravo da se mirnim sredstvima bori za ostvarenje svojih inetersa, pa i Srbi na Kosovu", kaže Jeremić.

Sa Tuomiojem se sastao i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, po čijoj oceni politika jednostranih poteza koja je ponekad praćena nasiljem ne daje nužno rezultate:

"Sigurno ne može biti perspektiva da se ide tim pravcem. Nego je potrebno uvažiti interese svih, odgovoriti na inicijativu našeg Pregovaračkog tima oko rešenja za prelaze 1 i 31, i na taj način omogućiti protok roba", ističe Djelić.

Kako je danas izjavio ministar odbrane Dragan Šutanovac Kosovo se ne može braniti puškom već glavom i upozorio da je najgori mogući scenario sukob Srba sa međunarodnom zajednicom.

Po oceni direktorke Vladine Kancelarije za evropske integracije Milice Delević moguće je da neke članice Unije neće hteti da se radi na integracijama Srbije zbog situacije na severu Kosova, dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović pozvao predsednika Srbije da izađe i kaže da ne može cela Srbija biti talac ekstremista i da poruči Srbima da se povuku s barikada.

XS
SM
MD
LG